Куликоиди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Куликоиди
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Двукрили (Diptera)
семейство:Ceratopogonidae
триб:Culicoidini
род:Куликоиди (Culicoides)
Научно наименование
Latreille, 1809
Куликоиди в Общомедия
[ редактиране ]

Куликоиди (Culicoides, на български често се наричат и мокреци) е таксономичен род комари, чиито представители са вектори на няколко важни инфекциозни заболявания като син език, африканска чума по конете и редица други инфекциозни заболявания.

Морфологични особености[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото при имагото е от 0,8 до 2,5 милиметра. Главата е странично сплесната, като по-голямата част от нея е заета от бобовидни фасетни очи. При повечето видове междуфасетъчното пространство е покрито с нежни власинки, наричани мъх, а самото количество на власинките се нарича „опушване“ на очите. Опушването на очите служи като признак за видовото определяне на куликоидите. Наличието на т.нар. шеф между очите, неговата големина или отсъствието му са също признак за систематична класификация. В предната част на главата се намират и антените. Широко използван в систематично отношение е и т.нар. антенен индекс представляващ съотношението между дължината на първите пет дистални към осемте проксимални членчета. При мъжките антените са много силно окосмени с розетковидно разположени дълги косми, докато при женските то е съвсем слабо. Антените притежават чувствителни органи наричани сенсили, които според вида биват остро-, тъповърхи или тръбовидни. Разположението на сенсилите също е систематичен белег.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Систематиката на видовете от рода е все още неустановена. Въпреки това обаче утвърдената систематика изглежда по следния начин[1]:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • „Куликоидите в България“, Неделчев Н., Нетуърк Технолъджи Сълюшънс, София 2013, ISBN 978-619-90094-2-0

Източници[редактиране | редактиране на кода]