Кул Гали

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кул Гали́
Роден 1183 г.
Починал 1236 г.
Националност волжки българин
Жанр поезия
Известни творби Юсуф и Зулейха

Кул Гали́ (тат. Кол Гали, Qol Ğəli, башк. Ҡол Fәли, узб. Кул Али; живял 1183—1236) е български поет и водещ представител на средновековната волжко-българска литература. Умира по време на монголското нашествие през 13-ти век. Също така е почитан и като древнобашкирски и древнотатарски поет. Най-известното му произведение „Кыйсса-и Йосыф“ (Сказание за Йосиф) написано през 1233 г., което представлява художествена обработка на легендите от Стария завет и Корана за Йосиф и дванадесетте му братя. Текстът е добре познат от тюркските народи в Поволожието, Урал, Кавказ и Сибир.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Няма много сведения за живота на Кул Гали. Роден е във Волжка България. Първоначално учи в медресе, а после в Хорезъм. Дълги години обикаля културните центрове на мюсюлманския изток (Херат, Сирия, Йерусалим, Мека), дълго живял в Биляр и Болгар, Алабуга, Нур-Сувар и Кашан. Има духовен сан молла. Смята се, че е загинал през 1236 г. в Биляр по време на монголското нашествие. Съществува друга версия, че е оцелял щурма и е починал през 1241 г. по естествени причини.

Някои учени смятат че е от башкирския род айле.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кул Гали“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.