Курт Швитерс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Курт Швитерс
(Kurt Schwitters)
Kurt Schwitters.JPG
Роден: 20 юни 1887 г.
Хановер, Германия
Починал: 8 януари 1948 г.
(на 60 г.)
Амбълсайд, Северна Англия
Подпис:
Kurt Schwitters Signature.jpg

Поет:
Литературни движения и стилове: постмодернизъм

Курт Швитерс (на немски: Kurt Schwitters) е немски поет, есеист, художник, скулптор и дизайнер, роден в Хановер в заможно семейство. Още като дете има епилептични пристъпи.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Курт Швитерс като млад

Курт Швитерс следва в Художественото училище в Хановер и в Дрезденската академия на изкуствата, а през 1918 г. отива в Берлин, където се свързва с експресионистите от кръга на Херварт Валден. Сближава се с художниците Раул Хаусман и Ханс Арп, възприема идеите на цюрихските и берлинските дадаисти, поддържа контакти с холандските и руските авангардисти и участва в различни ДАДА-начинания, но накрая се завръща в Хановер и там създава художественото направление "Мерц".

Творческо дело[редактиране | редактиране на кода]

Поезия[редактиране | редактиране на кода]

Програма на "ДАДА-соаре" (1923)

Своите произведения — поезия, графики и колажи — Швитерс публикува в 24 книжки на излизащото между 1923 и 1932 г. списание "Мерц". Най-известната му литературна творба е поемата "На Анна Блуме" [1] (1919), чиито основни мотиви са човешкото тяло, условността на цветовете и сетивните възприятия и разрушаването на граматиката. Много от стихотворенията на поета включват откъснати изречения от списания, изрезки от каталози и плакати. Швитерс е предшественик на бъдещата "конкретна поезия" и си създава име със своите "звукови поеми", особено с голямата, изпълнявана и до днес, "Прасоната" (1922-1932), изградена от "първични звуци", при което значението на думите отстъпва пред звуковите свойства на езиковия материал.

Живопис[редактиране | редактиране на кода]

В картините си Швитерс комбинира късове от вестници, автобусни билети, парчета канап, игли, косми и отпадъчни дървени предмети. Основното в неговото изкуство — по думите му — е ритъмът: в поезията, музиката, живописта и в живота. Прави изложби в Хановер, Дрезден, Мюнхен, Йена, Кьолн, Прага, Париж и Ню Йорк.

Гробът на Курт Швитерс в Хановер

От 1923 до 1936 г. Швитерс оформя в Хановер двуетажна сграда-лабиринт в стил "Мерц", наречена "Катедрала на еротичната нищета". (През 1943 г. сградата е разрушена от бомбардировките.) В 1937 г. Курт Швитерс успява да избяга в Норвегия, а четири негови произведения са представени в националсоциалистическата изложба на "изроденото изкуство" в Мюнхен. Швитерс заживява сам в Лисакер край Осло, където създава втора Мерц-сграда, а в 1940 г. емигрира в Англия и там е интерниран на острова Ман до есента на 1941 г. По-късно се преселва в Амбълсайд, северна Англия, където през 1945 г. създава трета Мерц-сграда, останала незавършена до края на живота му.

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

С творчеството си Курт Швитерс става родоначалник на съвременните художествени стилове поп-арт, хепънинг, концептуализъм, мултимедийно изкуство и постмодернизъм.

В чест на поета и художника през 1982 г. в провинция Долна Саксония е учредена наградата "Курт Швитерс" за поощряване на изобразителното изкуство.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Звуковото стихотворение "На Ана Блуме" в превод на Венцеслав Константинов

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Тази статия се основава на материал, използван с разрешение.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]