Кухня (помещение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за помещението. За кулинарната традиция вижте Кухня.

Кухнята[1] е стая, или отделно помещение в сграда, предназначено за приготвяне на храна. Основната дейност в кухнята е готвенето и консумирането на храна, но може да се ползва и за развлечение. Остарели или диалектни думи са готварница,[2] мутвак[3], мутфак[4], хашево[5]. Готварницата в нашите манастири се нарича магерница[6].

История на кухнята[редактиране | редактиране на кода]

Швейцарска кухня от 18 век
Печка в стара германска ферма
Кухнята в двореца Синтра (Португалия)

В древна Гърция и древен Рим само богатите са имали свои собствени кухни (обикновено огромни помещения), бедните са готвели в обществени кухни. До 18 век единственият начин на загряване на храната е с помощта на огнище – открит огън или жарава. Това определя и архитектурата на кухнята. Огнището обикновено е в ниша в стената и над него е окачен на верига казан или друг голям метален съд. По това време липсва течаща вода и трябва да бъде донасяна от близкия извор или кладенец.

През 19 век огнището се усъвършенства и бива затворено с тухли като се превръща в пещ с каменна плоча отгоре за готвене. Но все още този начин на готвене е свързан с много дим и опушване на стените.

През първата половина на 20 век в България много популярна, особено по селата е печката за твърдо гориво. Тя работи с дърва и въглища, а димът е отвеждан навън през комин с помощта на тръби. Печката служи едновременно за отопление и за готвене.

С усъвършенстване на технологиите обликът на кухнята се променя значително. Печките стават профилирани – готварски и отоплителни. Някои работят на газ, други на нафта, а трети на електричество. Съществуват дори комбинирани такива. Изобретяването на микровълновата фурна значително улеснява домакинята и ѝ спестява време.

Оборудване на кухнята[редактиране | редактиране на кода]

Електрическа печка в домакинството.

Съвременните кухни са оборудвани с хладилник, готварска печка с фурна и котлони, аспиратор, микровълнова фурна, съдомиялна машина, умивалник с топла и студена вода, мелница за отпадъци (почти не се използва в България), както и различни прибори и електрически уреди. Последната тенденция в модата и техниката е те да са направени от неръждаема стомана.

Видове кухни[редактиране | редактиране на кода]

Домашна кухня[редактиране | редактиране на кода]

Домашната кухня е със сравнително малки размери и служи за приготвяне на храната на семейството. Обикновено не е отделена от мястото за хранене. Съществуват различни по големина и форма кухни.

Индустриална (професионална) кухня[редактиране | редактиране на кода]

Тази кухня е с много по-големи размери и е предназначена за приготвяне на храна за значителен брой хора. Такива са кухните в ресторанти, хотели, столови, болници, казарми. Кухните от този вид трябва да отговарят на определени правителствени регламенти по отношение на хигиена и сигурност, за да се предотвратят инфекциозни заболявания и отравяния, и подлежат на периодична проверка от официални лица.

Индустриалните кухни са със специално оборудване. Хладилниците, камерите за дълбоко замразяване и печките са с много по-големи размери и със специфично предназначение и функции. Стените и пода на помещението са покрити с плочки за бързо и лесно почистване. Печките са обикновено на газ, защото готвенето става по-бързо и температурата се регулира по-лесно.

Планиране на домашна кухня[редактиране | редактиране на кода]

Проектирането на домашна (или жилищна) кухня е сравнително нова дисциплина. Първите идеи за оптимизиране на работата в кухнята датират от книгата на Катрин Бичър „Трактат за домакинството“ (1843 г., преработена и преиздадена заедно със сестра ѝ Хариет Бичър Стоу като „Домът на американската жена“ през 1869 г.)[7]". Образцовата кухня” на Бичър е пионер в разпространението на систематичния дизайн, основан на ранната ергономичност. Дизайнът включва обикновени рафтове по стените, просторно работно пространство и специални зони за съхранение на различни продукти[8][9]. Бийчър дори разделя функциите на готвенето и готвенето като цяло, като премества готварската печка в помещение, съседно на кухнята.

Съвременната жилищна кухня от средната класа обикновено е оборудвана с готварска печка, мивка с топла и студена вода, хладилник и плотове, кухненски шкафове и табла, които могат да бъдат изработени от различни облицовъчни материали[10] подредени по модулен дизайн[11][12].

През 1913 г. Кристин Фредерик публикува поредица от статии „Новото управление на домакинството“, в които анализира кухнята според тейлъристките принципи за ефективност, представя подробни изследвания на динамиката на времето и въз основа на тях проектира кухнята[13]. Идеите ѝ са възприети през 20-те години на ХХ в. от архитекти в Германия и Австрия, най-вече от Бруно Таут, Ерна Майер, Маргарет Шюте-Лихоцки и Бенита Отте, която проектира първата оборудвана кухня за къщата Хорн, завършена през 1923 г[14].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. кухня в речник на българския език от ИБЕ към БАН.
  2. готварница в речник на българския език от ИБЕ към БАН.
  3. мутвак в речник на българския език от ИБЕ към БАН.
  4. мутфак в речник на българския език от ИБЕ към БАН.
  5. хашево в речник на българския език от ИБЕ към БАН
  6. „Магерница“ в РБЕ
  7. A Treatise on Domestic Economy: For the Use of Young Ladies at Home, and at School // books.google.com. Посетен на 7 януари 2024 г.
  8. Domestic kitchen planning // kitchencabinetsss.blogspot.com. Посетен на 7 януари 2024 г.
  9. Ergonomic Kitchen: A Blessing In Disguise // chittha.desichalchitra.com. Посетен на 7 януари 2024 г.
  10. White Backsplash Ideas // backsplash.com. Посетен на 7 януари 2024 г.
  11. ,FAQs about your KITCHEN // bar2kitchen.wordpress.com. Посетен на 7 януари 2024 г.
  12. Small kitchen ideas – 50 ways to make the most of a small space // www.idealhome.co.uk. Посетен на 7 януари 2024 г.
  13. Christine Frederick, The New Housekeeping, 1913 // nationalhumanitiescenter.org. Посетен на 7 януари 2024 г.
  14. Bauhaus at 100: its legacy in five key designs // www.theguardian.com. Посетен на 7 януари 2024 г.