Кучево

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кучево
на сръбски: Кучево,
на румънски: Cuciovă
      
Герб
44.4833° с. ш. 21.6667° и. д.
Кучево
Страна Сърбия
ОкръгБраничевски окръг
Общинаобщина Кучево
Площ721 km²
Надм. височина156 m
НаселениеПонижение 3944 души (2011)
Пощенски код12240 – 12241
Телефонен код+381 (0)12
МПС кодPO
Официален сайтwww.kucevo.org
Кучево в Общомедия

Кучево (на сръбски: Кучево; на румънски: Cuciovă) е град с едноименна община в Браничевски окръг на Източна Сърбия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Кучево се намира в център на малко поле в региона Звижд след Хомолието в долината по течението на река Пек. Център на блзкия планински район Хомолие е Жагубица. Населението е етнически смесено, като в района има много власи – виж власите в Сърбия. Старата топонимия, запазена от власите в района, е от български произход.

Кучево е известно като малко курортно селище с чист подпланински въздух, което се намира на 156 m надморска височина. В околностите му се намира пещерата Церемощня и платото Кисела вода. През месец май на всяка година в града се провежда фолклорния фестивал на Източна Сърбия „Хомолски мотиви“.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 15 век, поради османско-унгарските сблъсъци в северозападните български земи (виж обсада на Белград), турците прогонват тогавашното местно население от областта, което е заменено от влашко придошло северно от Дунава по тези места.

Според автохтонната теория за произхода на тези власи, те са по тези места още от античността, запазвайки романизирания си диалект на румънския си език. Днес те се наричат власи и етническа група с езически (погански) посръбчени (побългарени) обичаи. Живеят основно в селата около Кучево и извън общината в цяло Тимошко.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Кучево има 3944 жители (2011 г.).[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Kučevo, www.citypopulation.de
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Кучево“ в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​