Кучетата на войната (книга)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кучетата на войната
The Dogs of War
АвторФредерик Форсайт
Първо издание1974 г.
Англия
ИздателствоHutchinson (UK)
Viking Press (US)
Оригинален езиканглийски
Жанртрилър
Видроман

Издателство в БългарияАтика (1993)
ИК „Емас“: ИК „Глобус“ (1999)
ИК „Бард“, (2008)
ПреводачЛюбомир Терзиев
ISBNISBN 978-954-585-945-8
НачалоThere were no stars that night on the bush airstrip, nor any moon; just the West African darkness wrapping round the scattered groups like warm, wet velvet.

Кучетата на войната (на английски: The Dogs of War) е роман на писателя Фредерик Форсайт в жанра военно-политически трилър, публикуван през 1974 г. Романът описва подготовката и изпълнението на един преврат в измислената африканска страна Зангаро. През 1970 г. Форсайт е написал много статии за войната за независимост между Нигерия и Биафра, и журналистическите му материали са послужили за основа на книгата му. Прототипът на „република Зангаро“ е Екваториална Гвинея.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В далечната африканска страна Зангаро самоукият геолог Джак Мълрони провежда изследвания на Кристалната планина. Предварителните анализи показват, че в недрата на планината се съдържа калай, но рудата е твърде бедна. Инвестирането и разработването на мината ще бъде нерентабилно, но Мълрони все още изпраща проби в Лондон, до главния офис на голямата минна компания „МанКон“. Един по-задълбочен химичен анализ на пробите, изпратени от Зангаро е сензационен: в Кристална планина има огромно находище на платина, с най-богат клас на благородния метал. Предварителните изчисления показват, че приходите от развитието на областта ще са 10 милиарда долара. Въпреки това, не всичко е толкова просто...

... След независимостта, властта в Зангаро взема Жан Кимба, кървав и полулуд диктатор. „Президентът на живота“ успява само в едно – в безброй убийства и жестокости. Икономиката и търговията на страната са унищожени, навсякъде цари ужасна бедност. Единственият източник на помощ за републиката е Съветския съюз, който доставя на Кимба пари и оръжие, надявайки се да го привлече към „социалистическия лагер“.

Сър Джеймс Мансън, ръководител на корпорацията „МанКон“, знае, че ако се опита да започне разговори с президента Кимба за Кристалната планина, ще бъде безполезно. Съветският съюз няма да позволи в страната, която се намира в зоната на неговото влияние, да започне работа английска корпорация. А и Жан Кимба е прекалено алчен, и следователно доходите от развитието на платинената мина ще бъдат минимални за Мансън.

Затова Джеймс Мансън взема неочаквано решение. Той планира преврат в Зангаро, а след това ще сключи изгоден договор с президента-марионетка, който ще смени Кимба. За изпълнението на плана си Мансън привлича един от най-добрите наемници, които са се били в Африка, майор Шанън. Условия на договора: 100 дни и 100 000 паунда. Шанън трябва да изготви и извърши преврата и убийството на президента на републиката Зангаро Жан Кимба.

... За тази необичайна и трудна „работа“ Шанън привлича най-близките си приятели наемници, с които майорът се е сражавал в Африка. Закупува се военно оборудване и оръжия, и дори един малък кораб, с който планират тихо да доплуват до брега на Зангаро и да дебаркират там. Всичко върви добре и гладко, в съответствие с плана, разработен от Шанън.

... Изминават 100 дни. В деня на „Х“ на нощния бряг слизат, въоръжени до зъби, майор Шанън, неговите колеги и малка команда от африкански войници. Държавният преврат и атентатът в двореца на президента започват...

Адаптация[редактиране | редактиране на кода]

През 1980 г., на основата на романа, „Юнайтед Артистс“ и режисьорът Джон Ървин екранизират едноименния филм с участието на Кристофър Уокън и Том Беринджър. Филмът е заснет в Белиз Сити.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]