Кървав диамант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кървав диамант
Blood Diamond
РежисьориЕдуард Дзуик
ПродуцентиМаршал Хърсковиц
Греъм Кинг
СценаристиЧарлс Лийвит
В ролитеЛеонардо ди Каприо
Джимон Хонсу
Дженифър Конъли
Арнолд Вослу
Майкъл Шийн
МузикаДжеймс Нютън Хауърд
ОператорЕдуарду Сера
МонтажСтивън Розенблум
РазпространителWarner Bros.
Премиера 8 декември 2006
26 януари 2007
(Германия)
Времетраене143 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
менде
крио
африкаанс
Бюджет$100 милиона[1]
Приходи$171,4 милиона[1]
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie

„Кървав диамант“ (на английски: Blood Diamond) е американски филм от 2006 година, драма. Филмът е режисиран и копродуциран от Едуард Дзуик, участват Леонардо ди Каприо, Дженифър Конъли, Джимон Хонсу, Майкъл Шийн и Арнолд Вослу. Заглавието е наименование на т.нар. кървави диаманти – диаманти, добити в конфликтните африкански региони (най-вече в Западна Африка), печалбите от които се използват за поддържане на конфликти чрез купуване на оръжия и материали за въоръжени групировки или правителствени военни части. Филмът е номиниран за пет награди Оскар, вкл. най-добър актьор (ди Каприо) и най-добра поддържаща роля (Хонсу).

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива по време на гражданската война в Сиера Леоне (1996 – 1997). Соломон Ванди (Хонсу) е рибар от малкото село Шенге, което бива нападнато от бунтовническата групировка Обединен Революционен Фронт. Бунтовниците опожаряват селото, избиват и осакатяват част от жителите му, а останалите, сред които и Соломон, са пленени и накарани насила да работят в диамантена мина под контрола на групировката и военния бос капитан Пойзън (Дейвид Хеърууд), където се добиват скъпоценни камъни с цел закупуване на оръжия. Съпругата, синът и дъщерята на Соломон успяват да се спасят, но при атака в друго село синът Дия е отвлечен от ОРФ и бива обучен да убива и измъчва, по подобие на останалите бунтовници.

По време на работата си в мината, Соломон открива голям розов диамант. Желаейки да скрие диаманта, той се преструва, че е в нужда и отива в близък храсталак, където заравя диаманта. Капитан Пойзън обаче разбира за това негово действие, но атака на правителствените войски осуетява желанието му да изрови камъка. След атаката както Соломон, така и раненият капитан, са отведени в затвор във Фрийтаун. В същия затвор лежи и Дани Арчър (ди Каприо), родезиец (Зимбабве) и контрабандист на необработени диаманти, който бива хванат при поредния си опит да изнесе нелегално камъни в Либерия за полковник Куутци. В затвора капитан Пойзън разкрива пред всички историята за диамантът на Соломон. Дани успява да уговори освобождаването си от затвора, но заинтригуван от тази история, решава да уреди и свободата на Соломон. Двамата биват пуснати на свобода с помощта на полковник Куутци (Вослу), бивш командир на Дани в 32-ри батальон по време на Южноафриканската гранична война и снабдител на нелегални диаманти за южноафриканския диамантен магнат Ван де Каап (Мариус Вейерс).

Соломон и Дани се срещат с Мади Боуен (Конъли), американски журналист. Тя помага на Соломон да открие семейството си, но разбира, че Дани иска диамантът за себе си и желае да го използва, за да напусне завинаги Африка. Мади отказва да му даде допълнителна информация и иска Дани да ѝ обещае, че Соломон и семейството му ще получат печалба от камъка, и желае информация за каналите за трафик на кървави диаманти и участието на големите корпорации в търговията с тях. Дани обяснява цялата схема, която включва изкупуване на огромни количества диаманти и съхраняването им в сейфове, за да се поддържа цената им изкуствено висока. Според него ако тази информация стане публична, Ван де Каап ще бъде сринат. Междувременно огромна бунтовническа войска навлиза във Фрийтаун и опожарява града, принуждавайки тримата да избягат. Те се присъединяват към конвой от други чужди журналисти, които обаче биват нападнати и избити, и така Дани, Мади и Соломон отново трябва да се спасяват от бунтовниците, този път при полковник Куутци в лагера на неговата наемническа военна част.

Мади се качва на самолет, който изнася бежанците извън страната, разделяйки се с Дани и Соломон, които впоследствие тръгват сами към диамантената мина, за да намерят камъка. В мината Соломон открива сина си, но Дия – вече с промит мозък – го отхвърля. Капитан Пойзън нарежда на Соломон да му покаже къде е скрил диаманта, но преди това да се случи мината е нападната от Ми-24 на наемническия батальон на полковник Куутци, който също търси камъка. В хаоса на нападението, Соломон убива Пойзън с лопата, а Дани открива вразумилия се Дия и го спасява от огъня на вертолета. Дани, който предварително се споразумява с полковника да намери камъка, убеждава Соломон да го изрови. Отивайки в храстите където се намира диамантът, Дани осъзнава, че полковникът ще вземе камъка и след това ще убие него и Соломон. В отчаян опит да се спасят, Соломон грабва автоматът на Куутци, а Дани обезоръжава един от охраняващите го войници, убивайки другите наемници (вкл. Куутци) с оръжието му. Взимайки оборудване от един от убитите войници, Арчър разбира, че е прострелян ниско в гърдите, но скрива това и заедно със Соломон и Дия се насочва към близка писта, където трябва да кацне самолет с който тримата да напуснат страната. Пилотът на самолета казва на Арчър да изгуби Соломон и Дия, защото не са му нужни.

Бягайки от преследващите ги наемници, Дани започва да изпитва трудности в дишането и губи кръв. Разбирайки, че няма да е способен да се изкачи до върха на платото, където се намира пистата, той дава пистолета си на Соломон и му казва да заплаши с него пилота, ако последният откаже да ги качи. Те се разделят, а Дани остава сам и започва да се отбранява с автомат от приближаващите наемници. Той успява да ги отблъсне за кратко и през това време се обажда на Мади чрез сателитен телефон. Той ѝ казва да чака Соломон и Дия в Конакри, и че е щастлив, че я е срещнал. Дани умира спокойно, гледайки красивия залез над африканските планини.

С помощта на Мади, Соломон пристига в Лондон със семейството си, където продава и диаманта за 2 милиона паунда на Симънс, сътрудник на Ван де Каап. Мади тайно заснема сделката и публикува обширна статия за търговията на световните компании за скъпоценности с кървави диаманти и сътрудничеството на магнатите с престъпници при експлоатацията на природните богатства с цел война и печалби. Ван де Каап и компанията му се сриват, а вследствие на разкритията се учредява т.нар. Схема за сертификация на процеса Кимбърли, която цели да елиминира търговията с кървави диаманти. Преди да разкаже своята история на учредителното ѝ събрание, Соломон поглежда статията на Мади и вижда снимка на Дани, направена докато тримата са бягали от бунтовниците.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Саундтракът на филма е дело на Джеймс Нютън Хауърд и е с времетраене 61 минути. През 2008 година печели награда БРИТ за най-добър саундтрак.

Blood Diamond: Original Motion Picture Soundtrack
No. Заглавие Времетраене
1 "Blood Diamond Titles" 1:32
2 "Crossing the Bridge" 1:41
3 "Village Attack" 1:52
4 "RUF Kidnaps Dia" 3:02
5 "Archer & Solomon Hike" 1:55
6 "Maddy & Archer" 1:56
7 "Solomon Finds Family" 2:09
8 "Fall of Freetown" 4:45
9 "Did You Bury It?" 1:36
10 "Archer Sells Diamond" 1:40
11 "Goodbyes" 2:40
12 "Your Son is Gone" 1:21
13 "Diamond Mine Bombed" 1:31
14 "Solomon's Helping Hand" 4:11
15 "G8 Conference" 2:36
16 "Solomon & Archer Escape" 2:12
17 "I Can Carry You" 1:30
18 "Your Mother Loves You" 2:24
19 "Thought I'd Never Call?" 3:56
20 "London" 2:38
21 "Solomon Vandy" 2:11
22 "Ankala" 4:12
23 "Baai" 4:37
24 "When Da Dawgs Come Out to Play" 3:19

Критическа оценка[редактиране | редактиране на кода]

Кървав диамант получава много добра оценка както от критиците, така и от публиката. Сайтът Rotten Tomatoes дава на филма средна оценка 64% (6,4/10), базирайки се на 127 позитивни отзива от общо 203.[2] В IMDb филмът е оценен с 8,0/10.[3] Критикът от Чикаго Сън Таймс определя Кървав диамант като достоен за награда Оскар за най-добър филм.

Потребителската му оценка в Cinefish също е висока – 4,5 от 5.[4]

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Категория Номиниран(и) Резултат
Оскар (25 февруари 2007 г.)
Най-добър звук номинация
Най-добър звуков монтаж номинация
Най-добър филмов монтаж Стивън Розенблум номинация
Най-добра мъжка роля Леонардо ди Каприо номинация
Най-добра поддържаща мъжка роля Джимон Хонсу номинация
Златен глобус (15 януари 2007 г.)
Най-добър актьор в драматичен филм Леонардо ди Каприо номинация
Сателит (18 декември 2006 г.)
Най-добър актьор в драматичен филм Леонардо ди Каприо номинация

Реплики[редактиране | редактиране на кода]

Понякога си мисля дали Бог ще ни прости за всичко, което сме си причинили...и когато се огледам, разбирам...че Бог отдавна е напуснал това място.

Дани Арчър

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Blood Diamond (2006) // Box Office Mojo. Посетен на 4 август 2015.
  2. Blood Diamond Movie Reviews, Pictures – Rotten Tomatoes, прегледано на 13 ноември 2010.
  3. Blood Diamond on IMDB, прегледано на 13 ноември 2010.
  4. Кървав диамант (2006), cinefish.bg

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]