Кървав меч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Кървав меч (на английски: Blood Sword) е поредица книги-игри, създадена от Дейв Морис (Dave Morris) и Оливър Джонсън (Oliver Johnson) в края на 80-те години на 20 век. Действието се развива в Легенда, фентъзи свят, който е и света от серията книги-ролеви игри Dragon Warriors (излезли във Великобритания 1985-86 г.) на същите автори.

Книгите са издадени на български език през 1993 г. от издателство „Еквус Арт“. Някои български фенове на жанра считат „Кървав меч“ за най-добрите и оригинални книги-игри издавани в България. Според други, българските книги-игри (т.е. оригинални книги-игри с автори българи) са с по-добро качество.

Светът (на) Легенда[редактиране | edit source]

Легенда е митичен и вълшебен свят, който е населяван предимно от хора, но в който съществуват и различни други същества, като елфи, великани, джинове, както и множество разнообразни диви зверове и ужасни чудовища. Съществуват няколко континента и приключенията се развиват само на два от тях, но в книгите има информация и за останалите. Навремето тези земи са управлявани от богове с неземни сили, но в момента на пристигането на героите, тези сили са в по-голямата си част забравени от простолюдието.

Светът Легенда има забележими прилики с реалния свят от края на 10-ти век, с много елементи от християнската, гръцката, римската, викингската и арабската митологии. Кръстоносци от „Истинската вяра“ (по аналогия на християнството) са завладели земите Outremer (еквивалент на „The Holy Land“, т.е. Светите земи). Цари усещането за идване на златен век на земята, който обаче ще бива предшестван от мрачни, трудни, смъртоносни, нещастни и зловещи години.

Годината е 1000 и денят на страшният съд наближава. Героите трябва да открият Кървавия меч, за да спасят света от завръщането на Истинските магове, убити в катаклизъм преди 1000 години. Великите магове искат да завладеят света. Само мечът на живота — Кървавият меч, може да ги спре, очевидно, чрез възкресяване на това, което е мъртво (или в случая — немъртво, от англ. undead). За да се изправи приключенецът/ците (т.е. играчът/чите) срещу надвисналата голяма опасност обаче, той трябва първо да обиколи голяма част от земите на Легенда, за да намери разпръснатите части на меча, да ги съедини и да се върне в злокобната изоставена крепост на маговете Спайт (Spyte) навреме, за да спре възкресението (осуети) на маговете или ги победи в двубой, нарамил Кървавия меч.

Книги от поредицата[редактиране | edit source]

Поредицата книги-игри „Кървав меч“ се състои от пет книги:

1. Бойните ровове на Крарт (The Battlepits of Krarth) На всеки 13 лунни месеца Маговете на пустата и ледовита страна Крарт провеждат смъртоносно състезание за да определят кой от тях ще управлява. Отбори от приключенци са пращани в лабиринти, които се простират под тундрата, всеки търсещ Емблемата на победата, която ще спечели властта за техния маг. Това е книга, в която чудовищата и клопките дебнат на всяка крачка.

2. Царство Уирд (The Kingdom of Wyrd) Героите отиват далеч на север в земите на Уирд, където трябва да издирят могъщ владетел, който владее съня на поданиците си. Само чужденци могат да се изправят срещу него. Този владетел притежава нещо, което е част от пъзела, които героите трябва да решат за да спасят света.

3. Демонски нокът (The Demon's Claw) Героите пътуват на юг в една магическа страна, която напомня за арабските приказки и където се крие древно подземие, в което според легендите има вход към Ада. Там някъде се крие още една част от артефакта, който героите търсят.

4. Пътят на съдбата (Doomwalk) Остват само две години до година 1000 и завръщането на Истинските магове. В тази книга героите пътуват до ада в търсенето си на Кървавия меч.

5. Стените на Спайт (The Walls of Spyte) Истинските магове се завръщат и главните герои притежават единствената сила способна да ги победи, но и тя сама по себе си не е гаранция за успех.

Начин на игра[редактиране | edit source]

Поредицата се различава от много други от същия период поради това, че е предназначена за игра от няколко човека едновременно (въпреки че има възможност и за единична игра и един играч може да управлява повече от един герой по едно и също време).

Групата на главните герои може да съдържа до четири героя, като всеки от тях може да бъде някой от следните класове (типове) приключенци: мъдрец (знахар/духовен учител), магьосник, тарикат (т.е. хитрец/мошеник) или войн (боец). Всеки от тези видове играчи е добре балансиран и предлага различен стил на игра. Героите, заедно с придобитите от тях предмети, се пренасят от книга в книга, давайки усещането за една дълга история.

Битки[редактиране | edit source]

Битки се провеждат на малки, разграфени на квадратчета карти. Всеки един от героите и чудовищата се поставят на нея под формата на фигурки/пионки. Има боен ред, който се следва, и по време на неговото времетраене всеки един герой или противник може да направи едно действие (противниците на приключенците — чудовищата/враговете, се управляват от разказвача, т.е. един обикновено неиграещ game master (GM), който може да е и някой от играещите). След като всички обекти по картата се изредят да действат, започна нов тур, в който най-бързият отново получава възможност да направи нещо (действие, като атака, защита, призоваване на магия, изпълняване на умение и т.н.) първи. А възможностите са: да се премести, да атакува, да се защитава от следващи удари, да ползва умение (например да стреля с лък), да изкаже заклинание (ако е магьосник) и т.н. Битката приключва едва когато или всички герои, или всички противници по картата са избити. Героите имат и възможността да се опитат да избягат. Всички резултати от действията зависят от нивото на героите и от точките (числата), получени от хвърляне на игрални зарове.

Класове (игрални роли)[редактиране | edit source]

  • Войн (Warrior) — издръжлив, но не притежава никакви специални умения.
  • Тарикат (Trickster) — хитър и ловък крадец, както и чаровен измамник
  • Мъдрец (Sage) — монах-войн с мистични сили като левитация и способност да лекува, както и познания по древни религии и фолклор (ancient lore). В много случаи неговата мъдрост може да бъде използвана за разрешаване на проблем или за да предостави повече информация за нещо (напр. за разчитане на текст, написан на непознат език или с непознато писменост, или за разпознаване на определен легендарен предмет/артефакт, както и за даване на допълнителни сведения за света на Легенда).
  • Магьосник (Enchanter) — притежава способността да използва различни магии, както по време на битки, така и в някои други случаи.

Качества[редактиране | edit source]

Наричани са още характеристики и в книгите от поредицата биват, както следва:

  • Бойно майсторство — показва колко добър боец е героят (и съответно колко повече щети може да нанесе на противници).
  • Психически способности — индикатор за възможностите на героя да устои на магии, а в случая на Магьосника — и неговите умения за правене на магии.
  • Awareness (ловкост/досетливост/съобразителност) — показва бързината и ловкостта на героя.
  • Издръжливост — измерва здравето на героите (колко издържлив е на героят на удари, нанасящи физически и/или магически и психически щети); раните (успешно нанесените с удари щети) причиняват намаляване на точките издръжливост на героя и ако те достигнат 0, героят умира.

Стойностите на параметрите зависят от класата, нивото (като числова стойност) на героя, взети решения през времетраенето на приключението, както и от взетите (налични в инвентара) предмети/артефакти, носени от героя.

Упадък на жанра на книгите-игри[редактиране | edit source]

Книгите Кървав меч се смятат за напредничави книги-игри, с повече игра, отколкото в по-голямата част от жанра (вида) на книгите-игри. Въпреки това, по време на тяхното издаване, много играчи на Запад започват да се отдръпват от книгите-игри и се ориентират към по-пълни ролеви игри (напр. настолни) с по-усложнени игрални механики (правила) и по-богат откъм съдържание игрален свят. Това води до превръщането на последните книги в редки и търсени за тяхната носталгична стойност и от хора, които преоткриват удоволствието от книгите-игри след дълго прекъсване. Възходът на компютърните и конзолни ролеви (RPG) игри се дължи донякъде на фентъзи книгите-игри и настолните ролеви игри и въпреки че първите изместват в голяма степен вторите, те се явяват техен наследник, който носи със себи си магическата, въвличаща (вълнуваща) и интригуваща фиктивна атмосфера на хартиените си корени, макар и в по-интерактивен вариант и с повече привлекателност за по-широката публика (игрална и фенска аудитория). Влиянието на фентъзи книгите-игри се усеща и в почти всички фентъзи уебкомикси.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Кървав меч[редактиране | edit source]

Ролеви игри и книги-игри[редактиране | edit source]