Къщата на Хънтед Хил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Къщата на Хънтед Хил
House on Haunted Hill
РежисьориУилям Касъл
ПродуцентиУилям Касъл
Роб Уайт
СценаристиРоб Уайт
В ролитеВинсънт Прайс
Каролин Крейг
Илайша Кук
Керъл Омарт
Алън Маршал
Джули Мичъм
Ричард Лонг
МузикаРичард Кейн
Ричард Лоринг
Вон Декстър
ОператорКарл Е. Гътри
МонтажРой В. Ливингстън
РазпространителУилям Касъл Продакшънс
Жанружаси
мистерия
Премиера17 февруари 1959
(Сан Франциско)
Времетраене75 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Цветностчерно-бял
Бюджет$ 200 000
Приходи$ 1 500 000
Външни препратки
IMDb Allmovie
Къщата на Хънтед Хил в Общомедия

„Къщата на Хънтед Хил“ (на английски: House on Haunted Hill) е американски филм на ужасите от 1959 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Ексцентричният милионер Фредерик Лорън (Винсънт Прайс) изпраща покани към петима души да приемат участие на парти, организирано от четвъртата му съпруга Анабел (Керъл Омарт) в къща, обитавана от духове, която той е наел на Хънтед Хил (на английски: Haunted Hill - хълм, обитаван от духове). Лорън им обещава по десет хиляди долара на всеки с уговорката, че ще останат през цялата нощ в къщата, след като вратите бъдат заключени в полунощ. Петимата гости са Ланс Шрьодер (Ричард Лонг), пилот- изпитател, Рут Бриджис (Джули Мичъм), журналист, работеща във вестник, лекаря- психиатър Дейвид Трент (Алън Маршал), Нора Манинг (Каролин Крейг), която работи в една от компаниите на Лорън, и собственика на къщата Уотсън Притчард (Илайша Кук), който не одобрява идеята дома му да се използва за такъв вид парти.

Докарани късно вечерта в къщата с различни катафалки, подредени като за погребално шествие, участниците в партито разбират правилата и всеки от тях получава пистолет за самозащита. Принудена да присъства на партито, съпругата на Лорън предупреждава гостите, че той е изпаднал в психоза и те трябва да бъдат много внимателни с него. Нора първа осъзнава, че той се опитва да ги убие, виждайки страшни видения, включително призрака на Анабел, която очевидно се е обесила по-рано през нощта.

Почти толкова уплашен като Нора е и Притчард. Той е убеден, че къщата наистина е обладана от призраци, включително този на загиналия му брат, и тяхната мисия е да убият всички живи хора там. Шрьодер е атакуван в мазето, но той е сигурен, че нападателя е реален и се опитва да разсее страховете на Нора.

Анабел всъщност не е умряла, а е инсценирала смъртта си с помощта на своя любовник Д-р Трент, за да се опита така да изплаши лабилната Нора, че тя да се принуди да застреля Лорън. Изпаднала в пристъп на истерия от многобройните страхове, преживени през нощта, Нора вижда Лорън да върви по коридора, държейки пистолет в ръка и наистина го застрелва. След като тя избягва от стаята, Трент се опитва да заличи следите и слага тялото на мъртвия Лорън във варел с киселина, където преди години жител на къщата на име Норман е потопил убитата си съпруга. Светлините угасват и се дочуват звуци от борба и плясък, последвани от съскане и бълбукане.

Чувайки изстрела, Анабел отива в стаята за да се убеди, че съпруга и е мъртъв, но я открива празна. Тя слиза в мазето и вижда един скелет, който и проговаря със задгробния глас на Лорън. Ужасена от гледката, Анабел отстъпва назад и сама пада във варела с киселина. Всъщност Лорън не е мъртъв и се появява от сянката, държейки устройството, което управлява скелета. Той се оказва на Трент. Лорън е разбрал за замисъла на съпругата му и нейния любовник да го убият и започва своя собствена игра, с която да ги изпревари. Той хвърля скелета във варела за да заличи следите.

Нора разказва на останалите гости, че е застреляла Лорън, но отивайки в мазето те го откриват жив. Той казва на Нора, че пистолета, с който е стреляла по него е бил зареден с халосни патрони и обяснява на присъстващите, че Анабел и Трент са възнамерявали да го убият, но са намерили съвместния си край във варела с киселина, и че той се чувства като невинен за извършеното.

Уотсън Притчард, все още вярвайки в свръхестественото, се взира във варела и констатира, че Анабел и Трент вече са се присъединили към другите духове, обитаващи къщата. С изкривено от ужас лице той казва на останалите, че призраците идват за тях, разбива стената и избягва на вън.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „House on Haunted Hill“ и страницата „Дом ночных призраков (фильм, 1959)“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.