Къщата на восъка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Къщата на восъка
House of Wax
РежисьориХауме Колет-Сера
ПродуцентиДжоел Силвър
Сюзън Левин
Робърт Земекис
В ролитеПарис Хилтън
Елиша Кътбърт
Джаред Падалеки
Чад Майкъл Мъри
Деймън Хериман
Робърт Ричард
Джон Ейбрахамс
МузикаДжон Отмън
РазпространителWarner Bros. Pictures
Премиера6 май 2005
(Германия)
Времетраене113 мин.
СтранаСАЩ
Езиканглийски
Бюджет$40 милиона[1]
Приходи$68,8 милиона[1]
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie

Къщата на восъка е американски филм от 2005 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

По пътя си към важен футболен мач шестимата главни герои ще се сблъскат със смъртоносна опасност. Карли Джоунс (Елиша Кътбърт) е амбициозно момиче, което планира да се премести в Ню Йорк, а приятелят ѝ Уейд (Джаред Падалеки), който е израснал в провинцията, е изпълнен с колебания относно големия град. Те пътуват заедно с Пейдж Едуардс (Парис Хилтън), която е бременна от приятеля си Блейк (Робърт Ричард), но още не му е казала, „злия брат-близнак“ на Карли- Ник (Чад Майкъл Мъри) и досадния му приятел Делтън (Джон Ейбрахамс). Групата се озовава в опустялото градче Амроуз, известно единствено със своята „Къща на восъка“. След като разбират защо восъчните фигури в музея са толкова реалистични, младежите се опитват да се измъкнат от там преди да се превърнат в експонати.

Бокс офис[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално филмът се излъчва в 3111 кина и само за първите три дни печели 12 милиона долара. Цялостната печалба от прожекциите в световен мащаб е 68 766 121 долара, от които 46,6% са от американските киносалони. Допълнителните доходи от видеокасетки и DVD надхвърлят 42 милиона.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • На наградите Златна малинка 2006 Парис Хилтън получава приз „Най-лоша поддържаща актриса“ за въплъщението си в ролята на Пейдж Едуардс.
  • На Teen Choice Awards филмът печели в три от общо седемте категории, в които е номиниран- „Филмов актьор“ (Чад Майкъл Мъри), „Най-добър писък във филм“ (Парис Хилтън) и „Най-добър трилър“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б House of Wax (2005) // Box Office Mojo. Посетен на 6 август 2015.