Кьолнска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Кьолнската катедрала
Cologne Cathedral*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Cologne Cathedral.jpg
Държава Флаг на Германия Германия
Тип Културно
Критерии i, ii, iv
Справка
Регион** Европа и Северна Америка
Регистрационна справка
Вписване 1996  (20та сесия)
Разширение 2004, 2006
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.

Кьолнската катедрала "Свети Петър и Света Мария" (на немски: Kölner Dom, официално Hohe Domkirche St. Peter und Maria) е една от най-известните готически катедрали. Строителството ѝ трае от 1248 до 1437 г., както и през един по-късен етап от 1842 до 1880 г. От 1880 до 1884 г. кьолнската катедрала със своите 157 м е най-високата сграда в света. Днес тя е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм на римокатолическата Кьолнската архиепископска епархия.

Построена е на мястото на старата каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която пък се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената Римска империя. През 1164 г. Кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири. Райналд фон Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано по времето на Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят. През 1248 година, когато архиепископът на Кьолн Конрад фон Хохщаден поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство, завършен през 1880 г.

През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана е годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е един от символите на средновековната сакрална архитектура.


Външни препратки[редактиране | edit source]