Мехмед Кьопрюлю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Кьопрюлю Мехмед паша)
Мехмед Кьопрюлю
Köprülü Mehmed-paşa
велик везир на Османската империя

Роден
1580 г.
Починал
ПогребанИстанбул, Турция
Управление
Период1656 – 1661
НаследникКьопрюлю Фазъл Ахмед паша
Семейство
РодКьопрюлю
ДецаФазъл Ахмет паша
Фазъл Мустафа паша
Други родниниКара Мустафа паша (зет)
Мехмед Кьопрюлю в Общомедия

Кьопрюлю Мехмед паша (на албански: Mehmed Pashë Kypriljoti; на османски турски: كوپريلی محمد پاشا) е османски политик от албански[1][2][3] произход. Той е велик везир през 1656 – 1661 година и основоположник на влиятелния род Кьопрюлю.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Кьопрюлю Мехмед е роден около 1575 година в Рошник край Берат и е взет на османска служба по силата на кръвния данък.[4] След служба в двореца в Цариград е изпратен в Кьопрю (днес наречен Везиркьопрю в негова чест), откъдето идва прозвището му. Покровителстван от Гази Хюсрев паша, той бързо се издига,[4] заемайки различни държавни служби в столицата.

През 1644 година Кьопрюлю Мехмед получава ранг на паша и става бейлербей на Трабзон.[1] През 1647 година става управител на Егри, през 1648 година – на Караман, а през 1650 година – на Анадола. През 1652 година за кратко е везир, но е отстранен поради дворцови интриги.[4]

През 1656 година Османската империя изпада в тежка криза след поредица неуспехи в Критската война и блокирането на Дарданелите от венецианския флот, последвани от провалил се опит за сваляне на султан Мехмед IV. В тази ситуация вече възрастният Кьопрюлю Мехмед паша е назначен за велик везир, като получава извънредни правомощия и на практика изолира султана от управлението.

Кьопрюлю Мехмед предприема радикални мерки за укрепване на правителството – екзекутира и прогонва от столицата голям брой политически противници, корумпирани чиновници или просто неуспешни военачалници, с помощта на еничарите потушава бунт на спахиите в Цариград и провинциални въстания в Анадола и Сирия.[4] Той пробива блокадата на Дарданелите и постига известни успехи срещу венецианците в Егейско море и утвърждава османската власт в Трансилвания.[1]

Мехмед Кьопрюлю паша умира на 31 октомври 1661 година в Одрин и е наследен като велик везир от сина си Кьопрюлю Фазъл Ахмед паша.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Alexander Mikaberidze. Conflict and Conquest in the Islamic World. Посетен на 22 септември 2012.
  2. CATHAL J. NOLAN. Wars of the Age of Louis XIV, 1650 – 1715: An Encyclopedia of Global Warfare. Посетен на 22 септември 2012.
  3. John Keegan. Who's Who in Military History: From 1453 to the Present Day. Посетен на 22 септември 2012.
  4. а б в г Gabor Agoston, Bruce Alan Masters. Encyclopedia of the Ottoman Empire. Посетен на 22 септември 2012.
Бойнуяралъ Мехмед паша велик везир на Османската империя (15 септември 1656 – 31 октомври 1661) Кьопрюлю Фазъл Ахмед паша