Ладо Гургенидзе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Владимир Гургенидзе
премиер на Грузия
Владимир Гургенидзе 
Роден: 17 декември 1970
Тбилиси, Грузия

Владимир (Ладо) Гургенидзе (на грузински ვლადიმერ (ლადო) გურგენიძე) е грузински банкер и политик. От октомври 2004 до ноември 2007 година е председател на надсорния съвет на банката Сакартвелос Банки в Тбилиси. От 16 ноемри 2007 до 27 октомври 2008 година е министър-председател на Република Грузия. Освен с грузинското, Гургенидзе разполава и с британско гражданство.

Образование[редактиране | edit source]

Гургенидзе следва пърноначално в Тбилиския държавен университет. През 1990 се прехвърля в американския Мидълбъри колеж (Middlebury College). Магистър по бизнес аднимистрация има и от Goizueta School of Business към университет Емори (Emory University)

Бизнес кариера[редактиране | edit source]

Първоначално Гургенидзе работи като банкер за холандската MeesPierson. От 1997 до 1998 година е директор на холандската Банка ABN AMRO Corporate Finance за Русия и ОНД. През 1997 е преместен в Лондон, където заема като менаджер директор на множество постове, сред които Head of Technology Corporate Finance, отдел сливания и придобивания и ABN AMRO Technology Finance. През 2003 Гургенидзе започва работа при инвестиционната банка Putnam Lovell NBF, дъщерна на канадската Нашинал банк оф Канада (Banque Nationale du Canada).

През 2004 се завръща в Грузия и поема председателството на надзорния съвет на грузинската банка Сакартвелос Банкипревод Банка на Грузия). Под негово ръководство банка се превръща в една от водещите в банковия сектор в Грузия. През 2006 банката е определена от Financial Times Group и списанието The Banker за най-добра банка на Грузия[1]. Гургенидзе е също член на надзорния съвет на Galt & Taggart Securities, Galt & Taggart Capital както и на Грузинската фондова борса.

Политика[редактиране | edit source]

След оттелгянето на Зураб Ногхаидели на 16 ноември 2007 по здравословни причини от поста премиер на Грузия, грузинския президент Михаил Саакашвили още същата вечер предлага за нов премиер да бъде избран Ладо Гургенидзе. Основните причини за избирането на Гургенидзе от президента е че като експерт във финансовия сектор, той би допринесал много за по-добрата оптимизация на икономическите процеси и намалянето на безработицата в страната.[2]

На 27 октомври 2008 е уволнен от президента Саакашливи от постта министър-председател. За негов наследник се спряга 35-годишния посланик на страната в Турция Григол Мгалоблишвили.[3]

Зураб Ногхаидели Премиер на Грузия (2007 – -) Григол Мгалоблишвили

Източници[редактиране | edit source]

  1. banking.iteca.az: «Банк Грузии» признан лучшим банком в стране
  2. Eurasianet.org: Georgia Gets New Prime Minister
  3. Грузинският президент Михаил Саакашвили уволни премиера www.mediapool.bg, 27 октомври 2008

Външни препратки[редактиране | edit source]