Ладзарето Векио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лазарето Векио)
Вижте пояснителната страница за други значения на Лазарето.

Ладзарето Векио
Lazzaretto Vecchio
Карта
Страна Италия
Адм. единицаВенето
АкваторияВенецианска лагуна
Площ0,027 km²
Население0 души
0 души/km²
Часова зонаUTC+1
45.4062° с. ш. 12.3595° и. д.
Местоположение в Италия
Ладзарето Векио в Общомедия
Изглед към Ладзарето Векио от о. Лидо
Изглед от въздуха

Ладзарето Векио (на италиански: Lazzaretto Vecchio, Ладзарето Векио – Старият лазарет) е италиански остров в южната част на Венецианската лагуна в Адриатическо море.

Известен е като място за средновековна карантина от разни болести, преди всичко чума. Дал е названието на съществуващата в много езици дума лазарет.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на около 4 км югоизточно от центъра на Венеция, близо до западния бряг на остров Лидо в централната му част. Географските координати на остров Ладзарето Векио са 45°24’44.62" северна ширина и 12°21’41.32" източна дължина.

Има почти правоъгълна форма. Площта му е 0,027 км² (2,7 хка), разстоянията между крайните точки са 264 и 224 м. Плътно е застроен със старинни постройки.

История[редактиране | редактиране на кода]

Карантината на острова е организирана по заповед на венецианския дож след силната епидемия от чума от 1348 година. Карантинният режим продължава до 1630 г. Болницата и бараките са заемали цялата територия на острова. През ХVII век болницата е закрита.

В сградите на острова е бил настанен военен гарнизон; построени са укрепления с артилерийска батарея. През 19 век островът е отдаден на концесия от общината на Венеция за приют за бездомни кучета от материка. От 1960-те години на острова никой не живее.

При разкопки през 2000-те години на болничното гробище на острова археолози изкопават повече от 1500 чумни скелета, датирани от ХV–ХVII век.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лазаретто (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​