Ланча Тема

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ланча Тема
МаркаЛанча
Произвежданот 1984 до 1994
Сглобяван вТорино, Италия,
Предходен моделЛанча Гамма
НаследникЛанча Каппа
ДизайнерДжорджето Джуджаро
Други характеристики
Платформаседан
Купеседан с 4 врати
Междуосие2660 mm
Дължина4605 mm
Ширина1752 mm
Височина1435 mm
Тегло1434 kg
Ланча Тема в Общомедия

Ланча Тема е италиански седан от висок клас, произвеждан от 1984 г. Автомобилът връща компанията към триобемните каросерии.

История[редактиране | редактиране на кода]

Влиянието на Фиат груп се засилва особено през периода на 80-те години. Проектът за нова гама автомобили висок клас е стартиран през 1982 г. Новите автомобили ще бъдат продавани под логото на Фиат, Алфа Ромео, Ланча и от сключеното споразумение с Дженерал мотърс шведския производител СААБ. По време на представянето на автомобила в Италия голям интерес към него са проявили и близките на основателя на компанията – Винченцо Ланча. Докато Ланча Гамма е била голям седан тип купе Ланча Тема има две версии – триобемна лимузина и комби версия.

Дизайн[редактиране | редактиране на кода]

Върху външия вид на автомобила работи главният дизайнер Джорджето Джуджаро. Ръбестите форми и новите квадратни фарове са типични за моделите на марката през 80-те години. Задните габарити се отличават с големите задни фарове и притежават една от най-добрата осветеност от своя клас. Комби версията е изработена от Пининфарина.

Производство[редактиране | редактиране на кода]

През десетилетието от 1984 до 1994 г. в завода на Ланча Борго сан Палоло и главния завод на Фиат Мирафиори са произведени 336.476 екземпляра от триобемната каросерия и 21 096 от комби версията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]