Ластово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ластово
42.75° с. ш. 16.8667° и. д.
Ластово
Страна Хърватия
Площ46,87 km²
Надм. височина415 m
Население835 души (2001 г.)
Ластово в Общомедия
Ластово

Ластово е остров, община и град в Дубровнишко-неретванска жупания в Хърватия. Островът има площ от 46 кв. км и население от 835 души, 93% от които са етнически хървати. Общината е малко по-голяма, защото включва още 46 островчета, покривайки регион от приблизително 56 кв. км.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ластово, както останалата част от римска Далмация, е била заселено от илири. Римляните завладели и заселили цялата площ, държейки контрол до аварската инвазия и славянската миграция през 7 век. Хъратските племена запазили повечето от далматското крайбрежие.

Някога около началото на 11 век венецианците атакували и разрушили селището, поради съучастничеството на острова в пиратство из Адриатическо море. През 13 век Ластово се приъсединило към република Дубровник и се е радвало на стабилна автономия, докато републиката не бива завладяна от Франция по заповед на Наполеон. След това Австрия е управлявала острова следващите два века, по-късно - Италия и най-накрая е районът е станал част от Хърватия.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Островът е известен с архитектурата си от 15 и 16 век. Там има много голям брой църкви въпреки малката му площ. Основното културно събитие там е Поклад или карнавал. Сега хърватското правителство се готви да направи острова и архипелага природен парк.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]