Латвийска втора лига

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Латвийска втора лига
Година на създаване
1992
Държава
Латвия
Конфедерация:
УЕФА
Брой отбори
50
Национални купи:
Купа на Латвия
Класиране в
Латвийска първа лига

Латвийската втора лига е третото и най-ниско ниво на латвийския клубен футбол и е организирана от Латвийската Футболна Федерация. С организацията на първия етап се заемат регионалните центрове на Латвийската Футболна Федерация, а с втория и третия – самата национална федерация.

Турнир[редактиране | редактиране на кода]

Първи етап – Регионални шампионати[редактиране | редактиране на кода]

Във Втора лига има 50 отбора, като бройката може да варира. Има 7 региона и отборите играят мачове като домакин и като гост срещу регионалните опоненти. От всеки регион към финалния рунд продължават по 2 отбора. Мачовете се играят от май до октомври.

Регион Брой отбори
Рига 11 отбора
Видземе 11 отбора
Курземе 7 отбора
Земгале 7 отбора
Латгале 5 отбора
Североизток 5 отбора
Даугавпилс 8 отбора

Втори и трети етап – финален (заключителен) турнир[редактиране | редактиране на кода]

Всеки от шампионите е длъжен да играе във втория етап на турнира – плейофите. Шампионатът на Даугавпилс вече има статут на Регионален и така шампионът от там взема участие във финалния турнир.

Втората фаза се играе на принципа на директните елиминации. Ако за края на втората фаза – 1/4 финалите има повече от 4 двойки желаещи, чрез жребии се определя кои отбори напускат надпреварата. Третият етап е финален турнир, в който участват 4 отбора. Първо се играя два 1/2 финала. След което има мач за 3-то място и финал. И победителят във Втора лига и финалистът получават право на промоция, така че участие във финала гарантира място в Първа Лига.

Източници[редактиране | редактиране на кода]