Леголас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Леголас
герой на Дж.Р.Р.Толкин
от Властелинът на пръстените
Legolas.png
Характеристики
Описание елф от племето на синдарите
Обитава Итилиен
Принадлежност Задругата на пръстена
Родители крал Трандуил от северен Мраколес

Леголас (на английски: Legolas) е персонаж от романа „Властелинът на пръстените“ на Дж.Р.Р.Толкин. Леголас е елф от племето на синдарите, син на крал Трандуил от северен Мраколес,

През 3019 г. от Третата епоха Леголас бил изпратен в Ломидол с вестта за бягството на Ам-гъл. По време на съвета Елронд изразил желание Леголас да се присъедини към Задругата. След разпадането на Задругата при Амон Хен, Леголас заедно с джуджето Гимли и Арагорн преследват група орки с надеждата да освободят Перегрин и Мериадок. Заедно с тях той се сражава в битка при Шлемово Усое. След като преминал по Пътеките на мъртвите следвайки Арагорн се сражава и в битката на Пеленорските поля. Отивайки в Гондор той за първи път вижда Морето и в него се събудил стремежа на всички елфи да се завърнат в Елдамар.

След края на Войната на Пръстена Леголас живее в Итилиен. Там отишли и много от елфите живели в Мраколес. През всичките тези години с Гимли са завързали здрава дружба и се превърнали в най-верни приятели и другари, което изненадвало мнозина поради факта, че са елф и джудже. През 120 г. от Четвъртата епоха, след смъртта на крал Елесар /Арагорн/, двамата с Гимли отплавали отвъд морето следвайки дългогодишната мечта на Леголас.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]