Леонор Кастилска (кралица на Арагон)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Леонор Кастилска)
Леонор Кастилска
кралица на Арагон
Родена
1191 г.
Починала
1244 г. (53 г.)
ПогребанаИспания
Семейство
РодДом Барселона
БащаАлфонсо VIII
МайкаЕлинор Плантагенет
Братя/сестриЕнрике I
Беренгела I Кастилска
Урака Кастилска
Бланш Кастилска
СъпругХайме I Арагонски (6 февруари 1221 – 1229)
Леонор Кастилска в Общомедия

Леонор Кастилска е кастилска инфанта и кралица на Арагон чрез брака си с арагонския крал Хайме I Завоевателя.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е през 1191 година. Дъщеря е на кастилския крал Алфонсо VIII и на английската принцеса Елинор Плантагенет. По майчина линия е внучка на английския крал Хенри II и Елеонор Аквитанска. Леонор е по-малка сестра на кастилската кралица Беренгела I и на френската кралица Бланш Кастилска. Родителите на Леонор умират през 1214, а тя остава в Кастилия и при управлението на брат си Енрике I Кастилски, който умира през 1217.

Кралица на Арагон[редактиране | редактиране на кода]

По-късно кралица Беренгела I Кастилска урежда династичен брак между Леонор и арагонския крал Хайме I Завоевателя. Двамата се женят на 6 февруари 1221 г. в Агреда. По това време Леонор Кастилска е на 19 години, а съпругът ѝ току-що е навършил 13. Като част от зестрата на Леонор Хайме I получава градовете Дарока, Епила, Ункастильо и Барбастро. След празненствата двойката пристига в град Тарасона, където младоженецът е почетен с рицарско звание в манастира „Санта Мария де ла Вега“.

Леонор Кастилска ражда на Хайме I Арагонски един син – Алфонсо Арагонски (1222 – 1260). През 1229 г. обаче по искане на арагонския крал бракът му с Леонор Кастилска е анулиран от папа Григорий IX на основание кръвно родство между двамата. През 1234 г. на лична среща в манастира Санта Марие де ла Уерта, на границата между Кастилия и Арагон, кастилският крал Фернандо III Свети – племенник на Леонора, и Хайме I Арагонски се договарят, че докато не се омъжи отново, Леонор ще владее град Ариса и неговия замък, а освен това ще запази всички ценности и бижута, които е придобила по време на престоя си в Арагон. Хайме I се съгласява и да не разделя бившата си съпруга от сина им Алфонсо, който е признат за законнороден наследник на арагонската корона.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

След развода си с Хайме I Леонор се оттегля в Кастилия, където заедно със сестра си Беренгела се замонашва в манастира „Санта Мария ла Реал де лас Уелгас“ в Бургос. Там Леонор Кастилска умира през 1244 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Eleanor of Castile (died 1244) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​