Лесово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лесово
Общи данни
Население562 души[1] (15 март 2024 г.)
6,53 души/km²
Землище86,135 km²
Надм. височина313 m
Пощ. код8754
Тел. код04725
МПС кодУ
ЕКАТТЕ43459
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЯмбол
Община
   кмет
Елхово
Петър Гендов
(ПП – ДБ, БСП за България, СДС, ИТН, ЗНС, ВМРО-БНД, БВ; 2023)
Кметство
   кмет
Лесово
Димитър Бившев
(БСП)
Лесово в Общомедия

Лесово е село в Югоизточна България, община Елхово, област Ямбол. Селото е разположено на границата между Турция и България на 26 км южно от Елхово, на около 65 км южно от Ямбол, на 155 км от Бургас, на 331 км от столицата София и на около 40 км северно от Одрин в Турция. В Лесово през 2005 г. е открит ГКПП Лесово–Хамзабейли.

География[редактиране | редактиране на кода]

Западно от Лесово протича река Тунджа, от изток са хълмовете и височините на Дервентските възвишения, а на юг се простира равното Одринско поле.

Централният площад на с. Лесово
ГКПП Лесово–Хамзабейли

Днес с. Лесово, въпреки намалелия брой на неговите жители, е добре благоустроено село с оформен площад, обществени сгради (търговски дом, училище, читалище, киносалон (затворен от повече от 10 години), библиотека, заведения за забавления и др.), участък полиция и улици.

История[редактиране | редактиране на кода]

Старото име на селото е Урумбеглий. За кратко време преди освобождението селото е било униатско, с цел отделяне от гръцката Цариградска Патриаршия. В 1913 година селото е имало 800 къщи и е било чисто българско. Първата църква в този край е построена около 1846 г.- била е малка каменна църква, разположена в най-високата част на селото. Точно на това място е извирала лековита вода, която лекувала малки и големи. Благодарение на тази лековита вода, църквичката приема името „Свети живоприемний източник“. Същото име носи и днес построената по-късно (около 1890 г.) голяма църква. В нея са запазени автентични икони, книги и документи. Към 2006 г. църквата няма постоянен свещеник, който да се грижи за нея и за благонравието на хората. През 1934 година селото получава днешното си име.

В землището на селото през 2005 г. се изгражда и открива ГКПП Лесово–Хамзабейли заедно с необходимите пътни комуникации. С отварянето на граничния пункт в с. Лесово се създава добри перспективи за търговията и стопанството. В селото се заселват английски граждани, има възможности за селски туризъм.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

  • Официален празник – 1 май

Галерия[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]