Летящия холандец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Летящият холандец)

За едноименната опера от Рихард Вагнер вижте Летящият холандец

Летящият холандец от Албърт Пинкам Райдър

„Летящият холандец“ е наричан легендарен кораб-призрак, който не може да се завърне у дома и е осъден да плава навеки.

Легенди и факти[редактиране | редактиране на кода]

Според преданията обикновено е забелязван отдалеч, а понякога е и виждан като пламтящ на светлината. В мореплаването виждането на този кораб е знамение за зла участ. Според преданието, ако корабът бива поздравен от друг кораб, екипажът му често ще се опитва да изпрати съобщения за сушата към отдавна починали хора.

По друго вярване това е легендарен образ на моряка. Холандският капитан Ван Страатен е бил осъден на вечно скитане, след което се появявал неочаквано на собствения си кораб. „Летящ холандец“ моряците наричат и всеки претърпял бедствие кораб, който плава без екипаж. „Летящ холандец“ е и яхта-швертбот, клас FD.

Някога съществувал наистина човек на име Бернард Фок – търговец в Холандската източно-индийска компания, пътувал от Холандия до остров Ява. Той бил капитан на изключителен кораб, който не можел да бъде сравнен с никой друг. Бързината на кораба била толкова голяма, че хората казвали за този човек, че е направил сделка с дявола или, както е било популярно по онова време, че е „продал душата си на дявола“.

Бернард Фок живял и умрял напълно нормално, но бързината на кораба му, прочута из целия Индийски океан, става основа на легендата за „Летящия холандец“.

Съдържание на преданието[редактиране | редактиране на кода]

Това е амстердамски плавателен съд, който за последен път напуска пристанище преди 70 години. Неговият господар се казва капитан Хендрик Ван дер Декен. Бил е здрав мъж и е следвал своя път въпреки обсебването от дявола. Въпреки това никой на борда не се е оплаквал от нищо, макар че какво е било наистина между тях никой не знае. Ето я и неговата история.

Били преполовили пътя за заобикаляне на нос Добра Надежда и вече цял ден се опитвали да преборят времето при залива Табъл. Вятърът обаче се усилвал още и още, и ги бутал още по-назад, и по-назад. Ван дер Декен излязъл на палубата като проклинал вятъра. Тогава по залез слънце се чул глас, който го попитал:

- Наистина ли нямаш намерение да се приютиш в залива тази нощ?

А капитанът отвърнал:

- Нека съм прокълнат и потъна завинаги в дън земя, ако отида там, защото ще се боря тук, ако трябва вечно, докато не дойде денят на Страшния съд!

И това, което казал, се сбъднало, защото той и до днес се опитва да пребори стихията точно на това място. А корабът му, наречен „Летящия холандец“ заради бързината му, може да се види блед, със скъсани мачти и платна, и няколко светлини само при точно такова лошо време, когато се опитва да премине. В хубаво време той остава невидим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]