Лигнитни въглища

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лигнитни въглища
Мина Чукурово за лигнитни въглища

Лигнитните въглища, или само лигнит, са вид въглища, които имат най-ниската степен на промяна (петрификация) и съответно най-ниската калоричност.

В тях могат често да се намерят доста големи останки от дървета, клони, листа и други органични останки. Съдържанието на въглерод е ниско, около 50-55%, а на кислород, азот, водород и сяра е високо. Пепелното съдържание е високо - до около 50%. За сравнение, въглищата в „Марица Изток“ са с по-ниска калоричност от 1/3 от украинския чернозем.

Независимо от това, когато находището е голямо и условията позволяват евтин добив, е подходящо да се използват в електроцентрали. Поради голямото съдържание на сяра е задължително да се строят сероочистващи съоръжения. Например централите в „Марица Изток“ изхвърлят във въздуха 1 000 тона серен диоксид дневно (за сравнение, първата газова атака в Първата световна война е осъществена със 180 тона хлор) или 365 000 t годишно. След построяването на сероочистващите инсталации емисиите ще спаднат до 20 000 t годишно.