Лиза дел Джокондо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лиза дел Джокондо
Lisa del Giocondo

Родена
Починала
25 юли 1542 г. (63 г.)
Флоренция, Италия
ПогребанаФлоренция, Италия
Семейство
СъпругФранческо дел Джокондо[1]
Лиза дел Джокондо в Общомедия

Лиза дел Джокондо (Lisa del Giocondo) (15 юни 1479 – 15 юли 1542 или около 1551), родена и известна също като Лиза Герардини (Lisa Gherardini) и Лиза ди Антонио Мария (Антонмария) Герардини (Lisa di Antonio Maria (Antonmaria) Gherardini), позната и като Лиза (Lisa) и Мона Лиза (Mona Lisa), е член на семейство Жерардини от Флоренция и Тоскана в Италия.

На нея е наречена картината „Мона Лиза“ – нейният портрет, поръчан от съпруга ѝ и нарисуван от Леонардо да Винчи по време на италианския ренесанс.

Малко е известно за живота на Лиза. Родена е във Флоренция и е омъжена за търговец на дрехи и коприна, който по-късно влиза в местната власт. Майка е на 6 деца. Лиза надживява съпруга си, който е значително по-възрастен от нея.

Няколко века след смъртта на Лиза нейният портрет става най-известната картина в света[2]. В началото на 21 век става окончателно ясно, че Лиза Жерардини е моделът, използван за нарисуването на портрета.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Geni. Посетен на 17 март 2024 г.
  2. Riding, Alan. In Louvre, New Room With View of 'Mona Lisa' // The New York Times. The New York Times Company, 6 април 2005. Посетен на 7 октомври 2007.