Лимонова акула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лимонова акула
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Хрущялни риби (Chondrichthyes)
разред:Пилозъби акули (Carcharhiniformes)
семейство:Сиви акули (Carcharhinidae)
род:Острозъби акули (Negaprion)
вид:Лимонова акула (N. brevirostris)
Научно наименование
(Poey, 1868)
Разпространение
Лимонова акула в Общомедия
[ редактиране ]

Лимонената акула ( Negaprion brevirostris ) е вид акула от семейство Carcharhinidae и е класифицирана като уязвим вид от Международния съюз за опазване на природата .  Лимонените акули могат да растат до 3,4 метра (11 фута) дължина. Те често се срещат в плитки субтропични води и е известно, че обитават и се връщат в определени разсадници за размножаване. Често хранейки се през нощта, тези акули използват електрорецептори , за да намерят основния си източник на плячка: риба . Лимоновите акули се радват на многото предимства на груповия живот, като подобрена комуникация, ухажване, хищническо поведение и защита. Този вид акула ражда живи малки , а женските са полиандрови и имат двугодишен репродуктивен цикъл. Смята се, че лимоновите акули не са голяма заплаха за хората; регистрирани са 10 ухапвания, нито едно от които не е с опасност за живота. Продължителността на живота на лимоновата акула не е известна, но средната възраст на акулата е от 25 до 30 години.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е разпространен главно в субтропичните и тропичните части на Атлантическия и Тихия океан, по крайбрежието на Северна и Южна Америка, и около островите в Тихия океан.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Жълтата окраска на акулата служи като отличен камуфлаж , когато плува над пясъчното морско дъно в нейното крайбрежно местообитание.  Лимонената акула обикновено достига дължина от 2,4 до 3,1 m (7,9 до 10,2 фута) и тегло до 90 kg (200 lb) до зряла възраст, въпреки че полова зрялост се достига при 2,24 m (7,3 фута) при мъжките и 2,4 м (7,9 фута) при жените.  Максималната регистрирана дължина и тегло е съответно 3,43 m (11,3 фута) и 183,7 kg (405 lb).  Има сплескана глава с къса, широка муцуна , а втората гръбна перка е почти толкова голяма, колкото първата. Лимонените акули, както всеки друг вид акули, имат електрорецептори концентрирани в главите им, наречени ампули на Лоренцини .  Тези рецептори откриват електрически импулси, излъчвани от потенциална плячка, и позволяват на тези нощни хранители да усетят плячката си в тъмното.


Източници[редактиране | редактиране на кода]
  1. Negaprion brevirostris (Poey, 1868). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)