Майкъл Морис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Лорд Киланин)
Лорд Киланин
Michael Morris, 3rd Baron Killanin
ирландски спортен функционер
21 май 1976 г.
Роден
Починал
25 април 1999 г. (84 г.)
ПогребанГолуей, Ирландия

Религияангликанство
Учил вПарижки университет
Итън Колидж
Семейство

Уебсайт
Лорд Киланин в Общомедия

Майкъл Морис, 3-ти Барон Киланин (на английски: Michael Morris, 3rd Baron Killanin) е ирландски журналист, писател и спортен функционер. Той е шестият президент на МОК и упражнява дейността си от 1972 до 1980. През 1927 Майкъл Морис получава титлата барон Киланин, когато наследява мястото на чичо си в Благородниците на Обединеното кралство. Това му позволява да заеме място в Камарата на лордовете, когато навърши 21 години.

През 30-те години на 20 век Лорд Киланин започва кариера на журналист, но се отказва от нея и се записва като доброволец за Втората световна война.

През 1950 става президент на олимпийския комитет на Ирландия, а през 1952 става член на МОК. След олимпиадата в Мюнхен през 1972 е избран за президент на организацията

Ирландският лорд одобрява съдбовните решения на конгреса във Варна през 1973 г. Понятието аматьор изчезва от олимпийската харта и започва реформа, довела при Самаранч до влизането на професионални спортисти. Олимпизмът изпада в криза.

По време на неговото управление започват и големите бойкоти на олимпийските игри. Олимпиадите през 1976 и 1980 са бойкотирани от широк кръг страни. След игрите в Москва се оттегля и неговото място заема Хуан Антонио Самаранч.

Освен дейността си в МОК Лорд Киланин е управител и на няколко фирми. Взима участие и във филмовата индустрия, като през 1952 заедно с приятеля си Джон Форд създава и първия си филм – The Quiet Man.

Киланин умира през 1999 в къщата си в Дъблин.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]