Лорин Хил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лорин Хил
Lauryn Hill
американска певица
2019 г.
Родена
26 май 1975 г. (48 г.)

Етносафроамериканци
НаградиАвстрийски музикални награди “Амадеус“
Музикална кариера
ПсевдонимLauryn Hill
Стилсоул, хип-хоп, неосоул, ритъм и блус, реге
Инструментивокал, акустична китара
Гласмецосопран
Активностот 1988 г.
ЛейбълКълъмбия Рекърдс“, „Айлънд Рекърдс“, Ruffhouse Records
Участник вФюджийс

Уебсайтmslaurynhill.com
Лорин Хил в Общомедия

Лорин Хил (Lauryn Noelle Hill; родена на 26 май 1975 г.) е американска певица, рапър и китаристка.

Била е част от хип-хоп групата Fugees; през 1998 г. издава своя дебютен албум The Miseducation of Lauryn Hill, продадени са над осамнадесет милиона копия. Критиката оценява този албум като един от най-добрите за всички времена. Благодарение на този албум Лорин Хил е първата жена, която през 1999 г. получава пет награди Грами само за една вечер. След успеха Lauryn Hill се оттегля от музикалната сцена, като заявява, че не обича обстановката на шоу бизнеса и предпочита да се отдаде на шестте си деца, заедно с мъжа си Роан Марли, син на Боб Марли.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Лорин Хил е родена на 25 май 1975 г. в Ню Джърси. Била е актриса, Участвала е в различни телефилми и впоследствие получава роля във филма Sister Act 2 с Упи Голдбърг. Във филма тя играе Рита Уотсън – студентка, която обича да пее и благодарение на филма се забелязва музикалният ѝ талант. От 1996 г. е обвързана с Роан Марли, от когото има 5 деца от общо 6. Общи приятели на двамата казват, че двойката е решила да се раздели. От 2004 г. Лорин живее с всичките си децата в къщата в Маями Бийч, докато Роан остава в Ню Джърси. Песента „To Zion“ от албума The Miseducation Of Lauryn Hill е посветена на първородния ѝ син.

Fugees[редактиране | редактиране на кода]

Заедно с Прас Мичъл и Уайклеф Жан сформират хип-хоп групата Фюджийс. Те постигат световен успех с албума им The Score, най-вече с кавъра им на песента на Роберта Флек – Killing me softly от 1973. Продажбите достигат до 18 милиона копия в целия свят. В края на турнето Хил ражда син – Зайън. През 1997 г. Fugees се разпадат. Хил започва солова кариера, a Уайклеф става продуцент.

Солова кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1998 г. Хил издава първия си албум като соло изпълнител – The Miseducation of Lauryn Hill. Албумът е с различни стилове – хип-хоп, соул, R&B и реге. Продадени са над 18 милиона копия и се счита се за един от първите опити за нео соул, но, въпреки че това е първият албум в този стил, се радва на голям пазарен успех. Песента „Doop-woop (that thing)“ достига първо място в американската класация Billboard Hot 100. Вследствие Хил получава различни награди и признания, сред които 5 награди Грами през 1999 г.

MTV Unplugged No. 2.0[редактиране | редактиране на кода]

След раждането на Села Луиз, Лорин Хил издава албума MTV Unplugged No. 2.0. Албумът е записан юли 2001 г. в студиото на MTV. Продажбите на този албум са почти милион и половина копия.

Събирането на Fugees[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. след като всеки е имал собствен соло проект, членовете на Fugees се събират и работят върху нов албум. Песента Take It Easy е пусната в интернет, а след това записана като сингъл. Критиците не са очаровани, но въпреки това, групата не губи надежда и тръгва на европейско турне.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • 1998 – The Miseducation of Lauryn Hill
  • 2002 – MTV Unplugged No. 2.0
  • 2009 – Call me Ms. Hill

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Година Име Позиция в класацията Албум
Billboard Hot 100 R&B/Hip-Hop Tracks chart Rap Tracks chart UK Singles Chart
1998 Can't Take My Eyes Off You 35 45 The Miseducation of Lauryn Hill
„Deep In My Heart“
„Doo Wop (That Thing)“ 1 2 1 3
1999 „Lost Ones“ 27
„Ex-Factor“ 21 7 4
„Everything Is Everything“ 35 14 19
„To Zion“ 77
„Nothing Even Matters“
(featuring D'Angelo)
105 25

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Lauryn_Hill в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​