Лугдунска Галия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лугдунска Галия
Provincia Gallia Lugdunensis
Римска сенатска
и имперска провинция
 
25 пр.н.е — 486 сл.н.е  

Герб


Местоположение на Лугдунска Галия

Континент Европа
Столица Лугдунум
Държавен глава
  Римски сенат
   - Проконсул
  Император
   - Легат
Епоха Античност
 - Галски войни
58 – 51 пр.н.е.
 - Криза в Римската империя
235 - 284
Днес част от Флаг на Франция Франция
редактиране

Лугдунска Галия (на латински: Gallia Lugdunensis) е провинция на Римската република и Римската империя с център в град Лугдунум (дн. Лион), заемаща територията на съвременна северна Франция. В началото граничи на североизток (по реките Сена и Марна) с провинция Белгика, а на юг, по река Гарона - с провинция Аквитания. При административната реформа на Октавиан Август земите между Гарона и Лоара са присъединени към Галия Аквитания, а източната ѝ част влиза в състава на новата провинция Горна Германия. Има статут на императорска провинция.

Лугдунска Галия влиза в състава на римската държава след завоюването ѝ от Юлий Цезар (т.нар. Галска война). Много бързо е романизирана, и в последващите времена съхранява верността си към Рим при борбата с германските племена.

През 68 г. Галия е център на въстанието на пълководеца Виндекс, довело до падането на Нерон и началото на смутните времена, предшестващи утвърждаването на Веспасиан.

Мандатът на Сиагрий в Соасон бележи края на римската власт над региона за сметка на Франкското кралство на Хлодвиг I.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Gallia Lugdunensis“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.  
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Лугдунская Галлия (римская провинция)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.