Лудвиг Виктор Австрийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лудвиг Виктор
австрийски ерцхерцог
LudwigVictorAustria.jpg
Лични данни
Роден 15 май 1842
Хофбург, Виена, Flag of the Habsburg Monarchy.svg Австрийска империя
Починал 19 януари 1919
Клесхаймн, Залцбург, Flag of Austria.svg Австрия
Семейство
Династия Хабсбург-Лотаринги
Баща Франц Карл
Майка София Баварска
Лудвиг Виктор в Общомедия

Лудвиг Виктор Австрийски (15 май 1842-19 януари 1919) е автрийски ерцхерцог, най-малък брат на австро-унгарския император Франц Йосиф.

Лудвиг Виктор е роден на 15 май 1842 г. в двореца Хофбург, Виена, като Лудвиг Виктор Йозеф Антон фон Хабсбург-Лотарингия, ерцхерцог Австрийски. Той е най-малкото дете на австрийския ерцхерцог Франц Карл и на принцеса София Баварска. Негови по-големи братя са австро-унгарският император Франц Йосиф и злополучният мексикански император Максимилиан I.

Императо Максимилиан първоначално вижда в брат си свой евентуален приемник на мексиканския престол и планира да го ожени за бразилската принцеса Исабела - дъщеря на император Педро II, което би направило възможно обединението на двете страни. Лудвиг Виктор обаче отхвърля тези планове, предпочитайки да се посвети на колекцията си от предмети на изкуството и строежа на дворци. Сред най-известните дворци на ерцхерцога са ренесансовият дворец на площад Шварценбергплац във Виена и дворецът Клесхайм близо до Залцбург. В своите дворци Лудвиг Виктор устройва банкети, определено предпочитайки компанията на други мъже. В резултат на неприкриваната му хомосексуалност, кулминация на която е участието му в масов бой между хомосексуалисти в централната баня на Виена, става причина през 1864 г. императорът да забрани на брат си да живее във Виена и да го изпрати в изгнание в Залцбург. Там ерцхерцогът продължава да се занимава със строежи на дворци, благотворителност и меценатство.

В края на живота си ерцхерцогът страда от душевно разстройство. Умира на 19 януари 1919 г. в двореца Клесхайм.