Луиджи Галвани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луиджи Галвани
италиански лекар и физик
Луиджи Галвани 
Роден: 9 септември 1737 г.
Починал: 4 декември 1798 г. (61 г.)

Луиджи Галвани (на италиански: Luigi Galvani) (9 септември 17374 декември 1798) е италиански лекар и физик, живял в Болоня. През 1771 година той открива, че мускулите на умрелите жаби трепват при съприкосновение с електрическа искра.[1] Той е пионер на модерното акушерство и открива, че мускулът и нервните клетки произвеждат електричество.

Галвани открива галваничния елемент, който е наречен на неговото име. Галваничният елемент е химичен източник на електроенергия , в който възниква електродвижещо напрежение и протича електрически ток в резултат на химическия състав.

През 1780 година Луиджи Галвани открива, че когато два различни метала, например мед и цинк, бъдат допрени и след това с тях се докоснат едновременно различни участъци от нерва на крака от жаба, той се свива. Галвани нарича ефекта биоелектричество. След това се създава галваничният елемент, който представлява най-общо електрическа верига от два различни метала, чиито противоположни краища са потопени в солен разтвор.

Електрическата батерия, изобретена по-късно от Алесандро Волта има подобен принцип на действие и представлява поредица от галванични елементи.

Луиджи Галвани умира на 4 декември 1798 година в Болоня.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Luigi Galvani (1737-1798) – Eric Weisstein’s World of Scientific Biography.