Луитполд (маркграф на Бавария)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Луитполд.

Луитполд
маркграф на Каринтия и Горна Панония, херцог на Бавария
Роден
неизв.
Починал
ПогребанЛорш, Лорш, Федерална република Германия
Управление
Период893 – 907
ПредшественикЕнгелшалк II
Семейство
РодЛуитполдинги
СъпругаКунигунда Швабска
ДецаАрнулф I
Бертхолд

Луитполд или Леополд (на немски: Luitpold, Liutpold, Leopold; † 4 юли 907 при Пресбург) произлиза от могъщия баварски благороднически род Хуоси. Роднина е с династията на Каролингите чрез Лиутсвинд, майката на император Арнулф Каринтийски и е основател на династията на Луитполдинги, която управлява Бавария и Каринтия през 10 век.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

През 893 г. император Арнулф Каринтийски го назначава за маркграф на Марка Каринтия и Горна Панония (територии в днешните Австрия и Унгария) на мястото на Енгелшалк II от Вилхелмините. През 895 г. Луитполд придобива графствата Донаугау и Нордгау до Регенсбург и от 889 – 907 г. е херцог или маркграф на Бавария. Tака той достига водещо място в югоизточната част на империята.

С Каролингските императори има особено близки отношения и му се дават задачи в Моравия и отблъскването на непрекъснатите унгарски нападения.

През 898 г., по нареждане на императора, той предприема успешен поход против царството Великоморавия на Моймир II. В източниците е наричан през 903 г. херцог на Бохемия (dux Boemanorum). След смъртта на император Арнулф през 899 г. той е nepos на непълнолетния Лудвиг Детето. Луитполд е убит на 4 юли 907 г. в битката при Пресбург, против нахлулите маджари. Погребан е в манастира Лорш.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

Луитполд е женен за Кунигунда Швабска (* 880), дъщеря на пфалцграф Бертхолд I, сестра на швабския пфалцграф Ерхангер II и брат му граф Бертхолд II (Ахалолфинги). През 913 г. крал Конрад I се жени за вдовицата на Луитполд, за да обвърже така херцогствата Бавария и Швабия по-здраво към кралството.

Луитполд и Кунигунда са родители на по-късните херцози Арнулф Лошия и Бертхолд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Sigmund Ritter von Riezler, Liutpold, baierischer Markgraf. In: Allgemeine Deutsche Biographie (ADB). Band 19, Duncker & Humblot, Leipzig 1884, S. 8 f.
  • Kurt Reindel, Luitpoldinger. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 15, Duncker & Humblot, Berlin 1987, S. 508 f.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]