Луи Алтюсер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи Алтюсер
френски философ

Роден
Починал
Философия
Регион Западна философия
Школа Марксизъм, структурализъм
Луи Алтюсер в Общомедия

Луи Пиер Алтюсер (френски: Louis Pierre Althusser, произношение: [altyˡseʁ]; 16 октомври 1918 - 22 октомври 1990) е френски философ марксист. Той е роден в Алжир и е учил в Екол Нормал Сюпериор в Париж, където по-късно става професор по философия.

Алтюсер е през целия си живот член, а понякога и силен критик, на Френската комунистическа партия. Неговите аргументи и тезиси са положени срещу заплахите, които той вижда като атакуващи теоретичните основи на марксизма. Това включва както на влиянието на емпиризма върху марксистката теория, и хуманистчните и реформистки социалистически ориентации, които се прояват като девиации в Европейските комунистическите партии, както и на проблема с "култа към личността" и този на идеологията сама по себе си.

Алтюсер обикновено се посочва като структурален марксист, въпреки че отношенията му с другите школи на френския структурализъм не са на опростена принадлежност, той е критичен към много аспекти на структурализма.

Последните години на Алтюсер са белязани от силно падение, след като удушава и убива съпругата си, за което пледира за понижено чувство за отговорност (временна невменяемост) и е хоспитализиран в психиатрия за известно време.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Louis Althusser“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.