Луи V дьо Конде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луи V дьо Конде
Louis V Joseph de Bourbon-Condé
херцог на Бурбон и Гиз
Роден
Починал
13 май 1818 г. (81 г.)
ПогребанБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция

РелигияКатолическа църква
Герб
Семейство
МайкаКаролина фон Хесен-Ротенбург
Подпис
Луи V дьо Конде в Общомедия

Луи V Жозеф дьо Бурбон-Конде (9 август 173613 май 1818) е осми принц Дьо Конде.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е единствения син на принц Луи IV дьо Конде и съпругата му Каролина фон Хесен-Ротенбург. Член е на френското кралско семейство и е един от кръвните принцове в род на Бурбоните, чиито имена са в листата на унаследяване на френската корона.

Принц Дьо Конде

Луи-Жозеф заема важно място в дворцовата йерархия при управлението на Луи XV и Луи XVI. Служи като губернатор на Бургундия и заема генералски чин във френската армия.

След падането на Бастилията през 1789 г. принц Дьо Конде и семейството му емигрират от Франция, за да не споделят съдбата на много от своите френски роднини като кралят и кралицата, станали жертва на големия терор. Принцът се установява в Кобленц, където започва да събира контрареволюционна армия от френски емигранти. Освен внука му, херцог Д'Анген, и братовчед му граф Д'Артоа, войската на принц Дьо Конде привлича и много други френски аристократи, които заемат важни политически постове след реставрацията на Бурбоните във Франция, като херцог Дьо Ришельо и Шатобриан.

Първоначално армията на Конде се бие срещу революционните френски войски рамо до рамо с австрийците, а през 1795, заради тактически различия с австрийците, Дьо Конде се поставя в услугите на англичаните. През 1796 армията на Конде се бие в Швабия, а след сключването на френско-австрийското примирие през 1797 г. се оттегля в Полша, където се сражава на страната на руснаците под командването на Суворов. След оттеглянето на Русия от антифренската коалиция през 1799 г., Конде отново преминава на английска служба и се бие в Бавария. През 1801 г. войската на принца е разпусната и до края на войната той се установява да живее в Англия заедно с втората си съпруга – принцесата на Монако Мария-Катерина ди Бринол-Сале, за която се жени през 1798 г.

След разгрома на Наполеон принц Дьо Конде се завръща във Франция, където отново заема полагащото му се място в кралския двор на Луи XVIII. Умира през 1818 г. и е наследен от сина си Луи-Анри.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]