Луи XI

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Луи XI
крал на Франция
Луи XI 
Роден: 3 юли 1423
Бурж Франция
Починал: 30 август 1483
плеси ле тур, Франция

Луи XI (1423-1483) - крал на Франция от 1461 до 1483 г. Син на Шарл VII и Мари д`Анжу, Луи е роден в Бурж на 3 юли 1423 г.‎ в момент, когато страната е разделена между англичаните и баща му. Като дофин, той презира баща си и на няколко пъти се опитва да го детронира. Луи е решителният внук на Йоланда Арагонска, която е с голяма заслуга за запазването на Франция. След смъртта на баща си през 1461 г. той най-сетне е коронясан за крал на Франция в Реймс.

На 24 юни 1436 г. Луи се жени за шотландската принцеса Маргарет и така се намесва в английските вътрешни борби. По-късно той планира да върне на трона на Англия братовчед си Хенри VI, защото големият му враг Шарл Бургундски се е съюзил с Йоркската партия в Англия. През 1477 г. обаче бургундският херцог умира и Луи вече няма сериозен противник.

След смъртта на Маргарет, едва 20-годишна, Луи се жени на 14 февруари 1451 г. за осемгодишната савойска принцеса Шарлот Савойска. Техният брак е консумиран, едва когато тя навършва 14 години и от него се ражда престолонаследникът Шарл VIII.

Чрез войни, интриги и измами Луи побеждава едрите феодали във Франция. Той става първият крал, който успява да обедини в една единна територия Франция и слага началото на една силна съвременна монархия. Една година преди смъртта на краля, братовчед му граф Шарл д`Анжу умира в заточение и му оставя в наследство претенциите за неаполската корона. Тези претенции по-късно се предават и на следващите френски крале, които се впускат в редица войни в Италия. Също така след смъртта на графа на Анжу, френската корона получава провинциите Прованс и Анжу.

Луи XI е суеверен човек, който се обгражда от астролози. Заинтересован от науката, той веднъж дори осъжда на смърт един човек, който отказва да послужи за опитно свинче в научен експеримент.

Луи умира през 1483 г. и е наследен на трона от сина си Шарл VIII, който е 13-годишен.

Шарл VII крал на Франция (1461 – 1483) Шарл VIII