Луи XVIII

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Луи XVIII (Франция))
Луи XVIII
Louis XVIII
крал на Франция и Навара
Роден
Починал
ПогребанБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция

РелигияКатолическа църква
Управление
Периодде юре: 8 юни 179516 септември 1824
де факто: 6 април 181420 март 1815; 8 юли 181516 септември 1824
Коронацияняма
Предшественикде юре: Луи XVII
де факто: Наполеон I;
Наполеон II
НаследникШарл X
Герб
Семейство
БащаЛуи, дофин на Франция (1729-1765)
МайкаМария Жозефа Саксонска
Братя/сестриЛуи XVI[1]
Шарл X[1]
Елизабет Френска
Клотилд Френска
СъпругаМария-Жозефина-Луиза Савойска (14 май 1771 – 13 ноември 1810)
Подпис
Луи XVIII в Общомедия

Луи XVIII (на френски: Louis XVIII) е крал на Франция и Навара от 1814 година (въпреки че той брои царуването си от 1795) до смъртта си през 1824 г., с прекъсване през 1815 г. поради завръщането на Наполеон I от заточението му на остров Елба.

Произход и брак[редактиране | редактиране на кода]

Луи XVIII е роден на 17 ноември 1755 г. във Версай, Франция. Той е четвърти син на Луи-Фердинанд дьо Бурбон, дофин на Франция, и втората му съпруга Мария Жозефа Сакска. Внук е на Луи XV и брат на Луи XVI. При раждането си получава титлата „Граф на Прованс“.

През 1771 г. се жени за Мария-Жозефина-Луиза Савойска, от която няма деца. Съпругата му има две неуспешни бременности през 1774 и 1781 г.

По време на Френската революция[редактиране | редактиране на кода]

Френската революция го принуждава да напусне страната през юни 1791 г., едновременно с неуспешното бягство на краля до Варен. Живее в изгнание във Вестфалия, по времето когато е гилотиниран крал Луи XVI през 1793 г. След смъртта на краля графът на Прованс се обявява за регент на своя 10-годишен племенник Луи XVII, въпреки че момчето е задържано от революционното правителство и на практика не управлява изобщо.

След смъртта на младия крал в затвора на 8 юни 1795 г., графът на Прованс се обявява за крал Луи XVIII, въпреки твърденията, че преди екзекуцията си Луи XVI е написал и предал на своя адвокат обвинение срещу брат си, че е предал кралската кауза и забрана той да наследява престола.

През 1794 г. графът на Прованс основава кралски двор в изгнание в италианския град Верона, който по това време е под контрола на Република Венеция. Там издава декларация, с която напълно отхвърля всички промени във Франция след 1789 г., които са довели до сваляне на монархията. Венеция принуждава претендента за френския престол да напусне териториите ѝ през 1796 г.

Управление и смърт[редактиране | редактиране на кода]

През следващите години Луи XVIII пътува из цяла Европа. Едва през 1814 г., след победата над Наполеон, той успява да се възкачи на трона като крал на Франция.

При завръщането на Наполеон от остров Елба, Луи XVIII се оттегля в Гент. Завръща се в Париж след битката при Ватерло, която слага край на Стоте дни на управлението на Наполеон.

Луи XVIII води политика на умереност, с което се надява да осигури продължението на династията.

Луи XVIII страда от подагра и в края на живота си е трудноподвижен. Умира на 16 септември 1824 г. в Париж и е погребан в базиликата „Сен Дени“. Наследен е от брат си, граф д'Артоа, който управлява под името Шарл X.


Луи XVIII

Предшественици[редактиране | редактиране на кода]

Предшествениците на Луи XVIII в три поколения
Луи XVIII Баща:
Луи, дофин на Франция
Дядо:
Луи XV, крал на Франция
Прадядо:
Луи, дофин на Франция и херцог на Бургундия
Прабаба:
Мари-Аделаиде Савойска
Баба:
Мария Лешчинска
Прадядо:
Станислав Лешчински
Прабаба:
Катаржина Опалинска
Майка:
Мария Жозефа Сакска
Дядо:
Август III, крал на Полша
Прадядо:
Август II, крал на Полша
Прабаба:
Кристиане Еберхардине фон Бранденбург-Байройт
Баба:
Мария Жозефа Австрийска
Прадядо:
Йозеф I Хабсбург
Прабаба:
Вилхелмина Амалия фон Брауншвайг-Люнебург

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Louis XVIII of France в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Луи XVII крал на Франция (1795 – 1814) Наполеон I
Наполеон I крал на Франция (1814 – 1815) Наполеон II
Наполеон II крал на Франция (1815 – 1824) Шарл X
  1. а б 500122368 // 5 февруари 2018 г. Посетен на 9 май 2022 г.