Лука (евангелист)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Лука.

Свети Лука
Апостол, Евангелист
Роденнеизв.
Починал84 г.
Беотия, Римска империя (дн. Гърция)
Почитан вИзточноправославна църква, Римокатолическа църква, Източнокатолически църкви, Англиканство, Лутеранска църква
Празник18 октомври (православие)
18 октомври (католицизъм)
Покровителствохудожници, лекари, хирурзи
Свети Лука в Общомедия

Евангелист Лука (на гръцки: Λουκᾶς; на латински: Lucas) е един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Лука). Той е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия, от ненабожно семейство. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.

Праща апостол Павел на втора и трета мисионерска мисия от Филипи до Рим. След смъртта на апостол Павел започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и други римски провинции. Според предание апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват на маслиново дърво в град Тива, главен град на гръцката област Беотия.

Свети Лука е написал третото евангелие (според реда в Новия завет), а именно Евангелието от Лука, и Деяния на апостолите.

Българската православна църква слави Свети апостол и евангелист Лука на 18 октомври.

Източници[редактиране | редактиране на кода]