Лумбини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лумбини, където се ражда Буда

Лумбини (санскрит: लुम्बिनी "прекрасната") е будистки поклоническо място областта Рупандехи в Непал[1]. Това е мястото, където царица Маядеви ражда Сидхарта Гаутама, който като Буда Гаутама основава будистката традиция. Буда е живял приблизително между 563 и 483 г. пр. Хр. Лумбини е един от четирите магнетични места за поклонение, който заемат основно място в живота на Буда, останалите са в Кушинагар, Бодх Гая и Сарнатх.

Лумбини е място, където Буда е живял до 29-годишната си възраст. В Лумбини има редица храмове, включително храма Маядеви, както и други в процес на изграждане. Също така тук се намира и Пушкарини или Свещеното езеро, където майката на Буда ритуално се изкъпала преди раждането му и където той взел първата си баня, както и останките от двореца Кипалавасту. На други места в близост до Лумбини, по-рано буди, според традицията, родени, постигнали крайнто пробуждане и накрая се отказали от земната си форма.

По времето на Буда[редактиране | edit source]

Когато Буда бил жив Лумбини се намирало между Кипалавасту и Девадаха в Непал[2] В Лумбини се ражда Буда[3]. Колона сега показва мястото на цар Ашока при посещението му в Лумбини. Според надписа върху колоната, тя е поставена там от хората, които тогава са били отговорни за парка, за да овековечат посещението на Ашока и неговите дарове[4]. Паркът преди това се казвал Руминдеи и бил на две мили северно от Бхагаванпура.

В Нипата сутра се казва, че Буда е роден в селото на клана на Шакиите н Лумбинея Джанапада. Буда пребивава в Лумбинава по време на посещението си в Девадаха и там проповядва Девадаха Сутра[5].

Източници[редактиране | edit source]

  1. = INTRODUCTION TO LUMBINI
  2. Lumbini. // Victoria and Albert museum. Посетен на 26 March 2011.
  3. J.i.52, 54; Kvu.97, 559; AA.i.10; MA.ii.924; BuA.227; Cv.li.10, etc.
  4. See Mukerji: Asoka, p.27; see p.201f for details
  5. MA.ii.810