Луций Юний Брут

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Луций Брут)
Луций Юний Брут
L.Iunius M.f. Brutus
римски политик
Бюст на Брут, Капитолийски музей
Бюст на Брут, Капитолийски музей

Роден
около 540 г. пр.н.е.
Починал
509 г. пр.н.е. (31 г.)
Семейство
РодЮнии
БащаМарк Юний[1]
МайкаТарквиния (дъщеря на Тарквиний Приск)[1]
Братя/сестриМарк Юний[1]
ДецаТит Юний Брут[1]
Тиберий Юний Брут[1]
Луций Юний Брут в Общомедия

Луций Юний Брут (на латински: Lucius Iunius Brutus), според легендата, e първият консул или praetor maximus на Римската република след смъкването на последния етруски цар на Рим, Тарквиний Горди. Брут е главен участник в смъкването на царя през 510 пр.н.е. Съществувалото 244 години царско владение е заменено от Римската република (libera res publica).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Брут и Лукреция в двореца Шьонбрун, Виена

Брут е патриций. Произлиза от плебейския клон Брут на рода Юнии. Син е на Марк Юний Брут и Тарквиния Секунда, дъщеря на Тарквиний Приск и сестра на Тарквиний Горди.

Когато царят убива брата на Брут и други влиятелни граждани, Брут бяга, като се прави на глупав, за да не бъде убит, което му носи името „Brutus“ (лат. глупак). Тарквиний Горди, изплашен, изпраща двамата си сина Арун и Тит при Делфийския оракул, който придружава и Брут.

Когато Лукреция, съпругата на Луций Тарквиний Колатин, е изнасилена от Секст Тарквиний, най-малкият син на царя, кара мъжът си и Брут да се закълнат, че ще отмъстят и се самоубива. Брут вижда възможност да смъкне царя. Трупът на Лукреция е занесен на форума в родния ѝ град Колация. Брут, който се разделя с мнимата си идиотщина, държи пред народа речи против царя и неговите хора. Това води до вземане на решението царят да бъде смъкнат.

Брут става заедно с Луций Тарквиний Колатин първият римски консул (509 пр.н.е.). Той е убит по-късно в двубой от Арунт, син на изгонения цар.[2]

Убийците на Юлий Цезар вземат легендата като пример за постъпката си, особено Марк Юний Брут, който е смятан за директен наследник на основателя на републиката. Но и след това по времето на Октавиан Август Брут е почитан като олицетворение на римските качества, преди всичко от Ливий и Вергилий.


Луций Юний Брут на по-късна монета

Деца[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д www.strachan.dk
  2. ((ru)) Ливий. От основаването на града. кн. II, гл. 6

Литература[редактиране | редактиране на кода]