Луций Катий Целер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луций Катий Целер
римски политик
Семейство
РодКатии 
БащаПублий Катий Сабин

Луций Катий Целер (на гръцки: Καττίου Κέλερος; на латински: Lucius Catius Celer) e политик и сенатор на Римската империя през 3 век сл. Хр.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произхожда от плебейския римски род Катии. Вероятно негов баща е Публий Катий Сабин, консул през 216 г. Вероятно е брат на консула от 230 г. Секст Катий Клементин Присцилиан и на суфектконсула от 235 г. и легат на Кападокия Катий Клемент.

Луций Целер е управител на провинция Тракия (legatus Augusti pro praetore Thraciae) по времето на август Гордиан III между 238 и 241 г. Управлява провинцията преди женитбата на Гордиан с Транквилина.

Името му е известно от пет надписа – статуя, която издигнал в чест на Гордиан в Августа Траяна (дн. Стара Загора),[1] пътна колона на управата на Сердика (дн. София) от пътна станция Бургарака (дн. с. Лесново)[2] и три пътни колони на управата на Филипопол (дн. Пловдив) от пътни станции Бона Мансио (дн. с. Хисар),[3] Бесапара (дн. с. Синтово)[4] и Тугугерум (дн. с.Йоаким Груево).[5] С тях е подготвял планираното посещението на Гордиан III в Тракия на път от Рим за Персия.

Вероятно при управлението си на провинция Тракия е назначен за отсъствуващ суфектконсул (consul suffect in absentia). Тази военна кампания се реализирала през следващата 242 г. когато той е назначен за управител на Горна Мизия.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Mihailov G. Inscriptiones Graecae in Bulgaria repertae. I-V, Sofia, 1958 – 1997.
  • Stein A. Römische Reichsbeamte der Provinz Thracia. Zemaljska Štamparija, 1920.
  • Der Neue Pauly, T 2, c. 1032 – 1033, s.v. P.C.Sabinus, Stuttgart 1999
  • PIR1 A 1350