Оденат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Луций Септимий Оденат)
Оденат
Lucius Septimius Odaenathus
Оденат
Оденат

Роден
Починал
267 г.
Хераклея Понтика, Хераклея Понтийска, Римска империя
Семейство
Съпруганеизв.
Зенобия
ДецаЛуций Вабалат Атенодор
Оденат в Общомедия

Луций Септимий Оденат (на латински: Lucius Septimius Odaenathus, Odenathus, Odenatus; на гръцки: Οδαίναθος, Hodainathos; на арабски: أذينة – Othayna‎; † края на 267, Емеса или Хераклея Понтика) е владетел на град Палмира (в дн. Източна Сирия) и основател на мимолетната Палмирска империя съществувала през ІІІ век сл. Хр. Неговите предци са наследствени управители на Палмира, съюзници на Римската империя и римски граждани със сенаторски ранг.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

След поражението на римляните във войната със сасанидските перси и пленяването на император Валериан I близо до Едеса през лятото на 260, Римската империя започва да се разпада в избухналите граждански войни между различните претенденти за властта в нея. На изток мощта на Рим е парализирана докато персите на Шапур I завземат важни градове в Сирия. В създалата се ситуация положението на палмирския владетел Оденат се оказва ключово и той събира достатъчно войски за да прогони персите обратно и да увеличи сферата си на влияние.

През 262 унищожава узурпаторите Квиет и Балиста в град Емеса, Сирия, сключва съюз с Галиен и приема титлата totius Orientis imperator. Побеждава персите в няколко битки и стига до Ктезифон, нахлува в Армения. Могъществото на Оденат нараства дотолкова, че Палмира се превръща в доминираща сила наравно с Рим и Персия.

Оденат става жертва на заговор през 266 или 267, може би организиран с намесата на Галиен, от неговата втора жена и наследничка Зенобия.