Лъв IV (Византия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Лъв IV Хазар
византийски император
Leo iv constantine vi coin.jpg
Златен солид носещ изображенията (отляво надясно) на Лъв IV, Константин VI, Лъв III и Константин V
Лични данни
Управление 775780
Роден 25 януари 750
Починал 8 септември 780
Семейство
Династия Исаврийската династия
Баща Константин V Копроним
Майка Ирина Хазарска
Брак Ирина Атинянката

Лъв IV (гръцки език: Λέων Δ΄) (25 януари 750-8 септември 780) е византийски император от Исаврийската династия.

Лъв IV наричан още Лъв Хазар бил син на император Константин V Копроним от първата му съпруга Чичак - Ирина Хазарска, потомка на хазарски владетел.

При управлението на Лъв IV войските на Византия са ангажирани в сблъсъци с арабите в Сирия и Мала Азия, докато походите срещу българите са прекратени.

Лъв Хазар е женен за Ирина Сарантапихина (Ирина Атинянката) от която има син - Константин VI, който обявява за свой съимператор през 776 г., но това води до неуспешен бунт сред полу-братята на императора, които са замонашени и заточени в Херсон.

През неговото кратко царуване гонението на икони почти било прекратено. По думите на Теофан Изповедник "император Лъв за кратко време се показал като благочестив и любител на Богородица и монасите. Не след дълго до смъртта си той изменил на това и възобновил гоненията на иконопочитателите. Скоро след това карбункули (антракс, синя пъпка) покрили главата му, той се разболял тежко и починал". (Теофан: 768;772)

Според други версии императорът е бил отровен, или вече е бил болен когато е дошъл на трона, или, според легендата, умира поради треска, причинена от проклятие, свързано със скъпоценен камък, който взел от икона в църквата Света София.

Външни препратки[редактиране | edit source]

Константин V Копроним Византийски император (775 – 780) Константин VI