Любен Шилегарски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Любен Шилегарски
деец на БРП и партизанин
Роден
Починал
25 юни 1944 г. (23 г.)
Еремия, България

Учил вУниверситет за национално и световно стопанство

Любен Димитров Шилегарски (Чичо Люб) е български комунистически деец. Участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Партизанин в Дупнишкия партизански отряд „Коста Петров“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Любен Шилегарски е роден на 24 юли 1920 г. в с. Баланово, Дупнишко. Израства в многодетно селско семейство и завършва гимназия в град Дупница. През 1940 г. се записва като судент във Висшето търговско училище в Свищов. През 1941 г. се премества в Свободния университет в София (сега УНСС). Още като ученик и студент развива нелегална комунистическа дейност, заради която полицията прави опит да го арестува, но Любен Шилегарски се укрива и преминава в нелегалност. За дейността си Любен Шилегарски е осъден на смърт от Софийския военен полеви съд, наказателно дело по ЗЗД № 844/1942 г. (задочно).

Паметник в памет на боя при с. Еремия

Участва в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. През 1942 г. Любен Шилегарски става партизанин в Дупнишкия партизански отряд „Коста Петров“. През юни 1944 г. партизанска чета от 35 партизани с командир Георги Соколов и политкомисар Любен Шилегарски, придвижвайки се към основния отряд, който се намира в Рила планина се установява да пренощува в кюстендилското село Еремия. На 25 юни 1944 г. четата е разкрита от Серафим Цинцов, войник от селото. Партизаните са обкръжени от многобройна и превъзхождаща ги по численост и въоръжение войска и жандармерия. В битката загиват 16 партизани, между които и Любен Шилегарски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „За свободата“, Софийски областен комитет на РМС, София, 1945 г.
  • Момчилов, Георги, „Заплакала е Рила планина“, издателство „Народна младеж“, София, 1971 г.
  • Кашукеев, Георги, „Немирна Разметаница“, издателство „Народна младеж“, София, 1986 г.
  • Георгиев, Славчо, „Другари на орлите“, издателство „Народна младеж“, София, 1964 г.
  • Аврамов, Моис, „Рилски партизани“, издателство на Отечесвения Фронт, 1970 г.
  • Автобиографични сведения за Любен Шилегарски, налични в регистрите на с. Баланово, община гр. Дупница