Любомир Милетич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Любомир Милетич
български езиковед
Любомир Милетич 
Роден: 1 януари 1863 г.
Починал: 1 юни 1937 г. (74 г.)

Любомир Георгиев Милетич е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на XIX век и първата половина на XX век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт.[1] В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Жилищната кооперация, издигната на мястото на къщата на Милетич на ул. „Шипка“, в София, където той живее от 1920 г. до смъртта си
Плочата на дома му

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Любомир Милетич e роден на 1 януари 1863 в град Щип. Баща му Георги Милетич (от село Мошорин в Унгария) е брат на панслависта и деятел на сръбското национално движение във Войводина Светозар Милетич.[2][3] В средата на XIX век Георги Милетич работи като български учител в различни градове в Македония,[2] между които - Велес (1859-1861) (където се жени за Евтимия (Евка) Наумова хаджи Попдаова[4] - дъщеря на велешкия първенец поп Даво, учителка в девическото училище във Велес след 1861 година и майка на Любомир Милетич[5]) и Щип (1861-1863).[3] Различни хипотези търсят корените на рода Милетич в Хърватско, България, Босна и на други места.[6] Според сръбски автори дядото на Георги Милетич се казва Аврам и е родом от Кача в Южна Бачка.[6][7] В българската литература за дядо на Георги Милетич се посочва Миле войвода от Одринско.[8][9] Самият Любомир Милетич израства с убеждението, че именно Миле войвода е неговият прадядо и дори предприема през 1913 г. пътуване до Одрин, за да намери махалата Киреч и да узнае нещо повече за рода си.[9]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

В средата на седемдесетте години на 19 век семейството се премества в София, където Любомир Милетич посещава основното и класно училище.[4][9] С избухването на Сръбско-турската война (1876) Георги Милетич постъпва в четата на Панайот Хитов, а сина си изпраща да доучва в Нови Сад и Загреб.[9] В Загреб Любомир Милетич завършва (през 1882 г.) Класическата гимназия.[10] Впоследствие със стипендия от Министерството на народната просвета, той следва славянска филология в Загреб и Прага.

Учен[редактиране | редактиране на кода]

От 1885 година е отново в София като става първо учител в Софийската класическа гимназия, а от 1892 г. е преподавател в Софийското висше училище (от 1904 Софийски университет) и професор по славянска филология.

През 1898 година е приет за член на Българското книжовно дружество. През 1926 година е избран за председател на БКД, вече преименувано на Българската академия на науките. Той остава на този пост до смъртта си. Любомир Милетич има и голяма заслуга при създаването и развиването на Македонски научен институт (МНИ). От 1928 до 1937 г. Любомир Милетич е също председател на МНИ.

За третата годишнина от кончината на Милетич Никола Коларов пише:

Неговото име, остана най-тесно свързано с освободителната борба на македонските българи. Милетич бе неотлъчно свързан с тази борба. Той болезнено изживяваше всички страдания, които се изсипаха върху нещастното българско население в Македония, което в една неотстъпна и величава борба, всичко пожертвува за правдата и свободата. В тая борба той бе най-големата духовна сила. На нея той посвети най-големата част от живота си. И остави паметници, които сами по себе си са паметници на творческия дух и несломимата воля на македонския българин. Монументалният Македонски дом, Македонският научен институт, Македонски преглед, спомените на македонските революционери и др. са дела, с които професор Милетич украси своя земен път[11].

Морският нос Милетич на остров Гринуич, Южни Шетландски острови е наименуван на Любомир Милетич.[12]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнителният комитет на Македонските братства в България. Втори прав Никола Стоянов, втори седнал Иван Каранджулов, трети седнал Любомир Милетич, 30 септември 1919 г.
Корица на „La Macédoine Bulgare“, София, 1918.

Любомир Милетич оставя повече от 400 труда: книги и монографии, студии, рецензии и др., много от които са на чужди езици: немски, френски, сърбо-хърватски, руски. Автор е на ценните трудове на тракийска тематика като За Тракия, Родна Тракия, В Македония и Одринско, Западна Тракия и договорът за мир в Ньой, История на Гюмюрджинската република, Разорението на тракийските българи през 1913 година, както и многобройните публикации и доклади, свързани с трагедията преживяна от тракийските българи през 1913 година. Други трудове са:

 • Членът в българския език (1887) - труд, който е защитен по-късно като докторска дисертация и публикуван на хърватски в Загреб в 1889 г. под заглавие О članu u bugarskom jeziku
 • Нови влахо-български грамоти от Брашов, 1896
 • Дако-ромъните и тяхната славянска писменост. Часть II. Нови влахо-български грамоти от Брашов, Сборник за Народни Умотворения, Наука и Книжнина, книга XIII, София, 1896, стр. 3—152. (Онлайн издание)
 • Изследване за българите в Седмоградско и Банат, София,1897
 • Старото българско население в Североизточна България,София, 1902 (Онлайн издание)
 • Спомен от Рилския манастир,София, 1902 (Онлайн издание). Съдържа очерк за Рилския манастир и обзор на ръписите от манастирската библиотека
 • Das Ostbulgarische (на бълг. Източните говори на българския език), Виена, 1903
 • Коприщенски дамаскин. Новобългарски паметник от XVII век, Бълг. старини, кн. II, София, 1908 (Онлайн издание)
 • Die Rhodopenmundarten der bulgarische Sprache (на бълг. Родопските диалекти на българския език), Виена, 1911
 • Разорението на тракийските българи през 1913 година, Българска академия на науките, София, Държавна печатница, 1918 г.; II фототипно издание, Културно-просветен клуб "Тракия" - София, 1989 г., София. (Онлайн издание)
 • Старобългарска граматика с кратък сравнителен оглед към новобългарския език, съставена по образеца на “Handbuch der altbulgarischen (altkirchenslavischen) Sprache”, Хайделберг, 1922 на немския славист Август Лескин, но допълнена със сравнителен материал от новобългарски език и неговите диалекти
 • Свищовски дамаскин. Новобългарски паметник от XVIII век, Бълг. старини, кн. VII, София, 1923 (Онлайн издание)
 • Седмоградските българи и техният език, 1926
 • Движението отсам Вардара и борбата с върховистите по спомени на Яне Сандански, Черньо Пеев, Сава Михайлов, Хр. Куслев, Ив. Анастасов Гърчето, Петър Хр. Юруков и Никола Пушкаров; съобщава Л. Милетич, София, Печатница П. Глушков, 1927, поредица "Материали за историята на македонското освободително движение", Издава "Македонският Научен Институт", Книга VII. (Онлайн издание)
 • Документи за противобългарските действия на сръбските и на гръцките власти в Македония през 1912 - 1913 година, 1929
 • Единството на българския език в неговите наречия, 1929
 • Към историята на българското аналитично склонение, 1935
 • Една българска Александрия от 1810 г., Бълг. старини, кн. XIII, София, 1936 (Онлайн издание)

За него[редактиране | редактиране на кода]

 • Романски, Ст., Любомир Милетичъ, Държавна печатница, София, 1940
 • Мурдаров, Вл., Любомир Милетич, Университетско издателство "Климент Охридски", София, 1987

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. Македонски научен институт. Учредители
 2. а б Markev B., Miletic, Ljubomir в Enciklopedija Jugoslavije, Zagreb, 1965
 3. а б Милетич, Георги (Джордже) в Енциклопедия България, Издателство на БАН
 4. а б Кънчов, Васил. Сегашното и недавното минало на град Велес
 5. Българската възрожденска интелигенция (енциклопедия), ДИ „Д-р Петър Берон“, София, 1988, стр.415.
 6. а б Мулутиновић К., Светозар Милетић, "Нове Европе", Загреб, 1939, стр. 5-6
 7. Петровић Н., Светозар Милетић, Белград, 1958, стр. 7-9
 8. Дамянов С., Любомир Милетич и неговите проучвания за българите в Седмиградско и Банат в Милетич Л., Изследвания за българите в Седмиградско и Банат, Издатество "Наука и изкуство", София, 1987
 9. а б в г Романски (1940), стр. 82-83, 85-86
 10. Мурдаров (1987), стр. 121-122
 11. Илюстрация Илинден, бр.116, стр.1-2
 12. SCAR Composite Gazetteer of Antarctica: Miletich Point.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.