Лястовичи опашки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лястовичи опашки
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Пеперуди (Lepidoptera)
надсемейство:Papilionoidea
семейство:Лястовичи опашки (Papilionidae)
Научно наименование
Latreille, 1809
Лястовичи опашки в Общомедия
[ редактиране ]

Лястовичите опашки (Papilionidae) са семейство дневни пеперуди. Те са широко разпространени и включват над 600 вида, класифицирани в 26 рода.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Пеперудите от това семейство са сравнително едри с изключително разнообразие на окраската по крилете, особено на тези, обитаващи тропиците. Размахът на крилете варира от 50 до 130 mm, но при вида Ornithoptera alexandrae достига до 28 cm. В Австралия се срещат най-едрите видове от семейството.[1] Те имат способност да планират по време на полет. Окраската на крилете обикновено се изразява в наличието на комбинирани черни или червени петна на бял или жълт фон.

Главата е закръглена със сравнително къси антенки. Всичките крачета са напълно развити и функционални. Предните криле са триъгълни и широки. Задните са овални и закръглени или с назъбен или вълнист край.

Гъсениците на пеперудите имат специален метод на защита против хищници. Той се изразява в специални образувания, намиращи се на главата. Те се наричат осметериум и при опасност отделят неприятна миризма, прогонваща други животни, набелязали ларвата за своя плячка.[2]

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Пеперудите от това семейство са широко разпространени. Характерно за тях е, че обитават и сравнително студени райони, като например Якутия (Parnassius arcticus) или на височина до 6000 m в Непал (Parnassius hanningtoni).

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Описани са 605 вида в 26 рода, както следва:

Семейство Лястовичи опашки

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Papilionidae, видян на 07.02.2010 г.
  2. Swallowtails, видян на 07.02.2010 г.