Мавровско езеро

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за язовира в Република Македония. За пресушеното езеро в Гърция вижте Мавровско езеро (Гърция).

През зимата.
Язовирът през есента.
Мавровското езеро със селото Маврово.

Мавровското езеро (на македонска литературна норма: Мавровско Езеро) е язовир, разположен в северозападната част на Република Македония. Езерото е част от националния парк Маврово.

Мавровско езеро

Язовирът е на надморска височина от 1 200 метра между гористи и високи планини. На юг е заградено от планината Бистра, а на север от най-южните склонове на Враца (част от Шар). Създаден е през 1947 година чрез спиране на водите на Мавровската река със земна дига и заливане на Мавровската котловина или Вруполе. Около него са разположени селата Маврово, Никифорово, Леуново и Маврови ханове (Маврови Анови) от Община Маврово и Ростуша.

Новосъздаденият язовир потопява 1 370 хектара земи, предимно ливади, и акумулира около 357 милиона кубични метра вода. Дълъг е 10 и широк от 5 до 3 километра. Най-голямата му дълбочина е 50 метра - в близост до дигата, която е висока 54, дълга 210 и широка 5 метра. В основата си дигата е широка 286 метра и в нея са вградени 705 000 кубични метра материал.

Днес язовирът освен от по-малките притоци се пълни и от водите на река Радика. Канализираните ѝ води се използват за производство на електрическа енергия и за напояване. През зимата изкуственото езеро винаги замръзва.

Мавровското езеро е зарибено с пъстърва и други риби, а околността му е богата с различен дивеч.

Бележки[редактиране | edit source]


Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.