Магии и заклинания в Хари Потър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Магии и заклинания в Хари Потър възникват в измисленият свят на магьосническия свят в серията от книги на Дж. К. Роулинг. Магиите в Хари Потър се използват от много от героите за постигане на полезни ефекти без помощта на модерните технологии. Главното изображение на „магия“ в книгите на Хари Потър се състои от жест направен с пръчката на героя, заедно с изречени или умствено изречени заклинания. В книгите и в филмите имената на повечето магии или заклинания произхождат от класическите езици, най-вече латинския. Тези наименования не са граматически правилни; повечето изречени фрази приличат на латински думи с определено значение, но те не са правилни на самият латински език.

В Хари Потър и Нечистокръвния принц е представена концепцията на правенето на магии. По-рано всяка магия изречена от главен герой е била придружена от подходящо гласово заклинание, но възрастните практикуващи магия не изричат заклинанието на глас. Следователно заклинанията използвани за някои магии в Хари Потър и Нечистокръвния принц и Хари Потър и Даровете на Смъртта не са налични.

Магиите са изброени тук, заедно с техните заклинания, както и с тяхното народно наименование в скоби. Някои магии нямат известни заклинания — единствената препратка в текста е от неформалното име.


А · Б · В · Г · Д · Е · Ж · З · И · Й · К · Л · М · Н · О · П · Р · С · Т · У · Ф · Х · Ц · Ч · Ш · Щ · Ъ · Ю · Я

А[редактиране | edit source]

Акцио (Призоваващата магия)[редактиране | edit source]

Описание: Тази магия призовава предмет до този, който изрича магията.
Виждано/споменато: споменато за пръв път в Хари Потър и Огненият бокал, когато е използвано от Моли Уизли върху близнаците Уизли, за да конфискува техните „Магийки шегобийки на братя Уизли“ преди да тръгнат за Световната купа по Куидич. Хърмаяни също я използва, когато се опитва да научи тази магия по време на пътуването ѝ до Хогуортс с Хогуортс Експрес. По-късно в същата книга Хари използва тази магия, като призовава своята метла, за да завърши първото изпитание на Тримагическия турнир. Към края на книгата Хари призовава летекорд, който не може да достигне, за да избяга от Волдемор. B Ордена на Феникса Белатрикс Лестрендж се опитва да призове предсказанието от Хари. Също срещано и в Нечистокръвния принц и Даровете на Смъртта Хари се опитва да призове хоркрукса. Един от смъртожадните се опитва да вземе мантията Невидимка от Хари използвайки това заклинание, но не сработва.
Етимология: Латинската дума „accio“ означава „Призовавам“.

Агуаменти (Заклинанието Агуаменти)[редактиране | edit source]

Описание: Магия, която причинява струя чиста вода от пръчката на магьосника.
Виждано/споменато: Видяно за първи път в Огнения бокал, когато Фльор загаси пламъка от кожата си „с малко вода от пръчката ѝ“. Също така в Нечистокръвния принц, когато Хари се учи как да прави това особено заклинание в часа на професор Флитуик. По-късно Хари използва тази магия в опит да създаде вода за Дъмбълдор, която да изпие след като е изпил отровата на Волдемор и след това да изгаси пожара в колибата на Хагрид.
Етимология: Латинската дума „aqua“ (вода) комбинирана с „augmentum“ (увеличавам (се), усилвам (се)).

Алохомора[редактиране | edit source]

Описание: Използвано за отваряне и/или отключване на врати, но ако вратите са омагьосани това заклинание няма ефект.
Виждано/споменато: Използвано в сериите, когато за първи път го прилага Хърмаяни в Хари Потър и Философският камък.
Етимология: Дж. К. Роулинг казва, че думата е от Западно Африкански Сидиски диалект и буквално означава Приятелски настроени към крадците

Анапнео[редактиране | edit source]

Описание: Заклинание, което помага при задавяне на човек, като прочиства трахеята
Виждано/споменато: Показано в Хари Потър и Нечистокръвния принц, [[Хорас Слъгхорн]) прави тази магия върху Маркус Белби, когато се задави.
Етимология: Гръцката дума „анапнео“, която означава „да си поема дъх“

(Антиизмамно заклинание)[редактиране | edit source]

Описание: Използва се върху пергамент или перо, за да предотврати преписването на отговори.
Виждано/споменато: Споменато в Хари Потър и Философският камък и в Хари Потър и Ордена на Феникса, като с помощта на тази магия са омагьосани перата и изпитните листа по време на изпитите в Хогуортс.

(Проклятието на Антонин Долохов)[редактиране | edit source]

Описание: Това проклятие причинява сериозни вътрешни щети, но не показва външни симптоми. Изхвърля ивица от лилави пламъци. То не е невебрално, въпреки че Хари не може да го чуе, защото Хърмаяни е използвала магията за мълчание Силенцио върху Долохов.
Виждано/споменато: Видяно единствено в Ордена на Феникса, тази магия е направена три пъти от Антонин Долохов по време на битката между смъртожадните, членовете на Войнството на Дъмбълдор и Министерството на Магията

Апарециум[редактиране | edit source]

Описание: Разкрива невидимо мастило
Виждано/споменато: Първо в Хари Потър и Стаята на тайните, когато Хърмаяни се опитва да разкрие мастилото от дневника на Том Ридъл.
Бележки: Вижте също Специалис ревелио
Етимология: Латинската дума „appareo“, която означава „да стана видим, да се появя“.

Авада Кедавра (Смъртоносно проклятие)[редактиране | edit source]

Описание: Причинява моментална, безболезнена смърт на този, върху когото е насочено проклятието. Няма контрапроклятие или метод за блокиране на това заклинание; обаче ако някой пожертва живота си за някого другиго, човекът, който е спасен няма да се сблъска с нежелани ефекти от никое проклятие от определен човек (н.п, когато Лили Потър пожертва живота си за Хари Потър в ръцете на Волдемор Хари става неподатлив на проклятия причинени от Волдемор). Едно от трите Непростими проклятия.
Оцелели: Единствено двама са хората, които са оцелели след смъртоносното проклятие — Хари Потър и Волдемор, който е спасен заради хоркруксите си. Хари е бил уцелван два пъти директно. Фениксите също оцеляват след прилагането на смъртоносното проклятие. Те изгарят в пламъци и после се раждат отново в пепелта.
Виждано/споменато: Първо изречено (не по име) в началото на първата книга, когато Хари пристига в къщата на сем. Дърсли. Почти изречено от Луциус Малфой в края на втория филм. Видяно за първи път в Хари Потър и Огненият бокал срещу мъгъла Франк Брайс и след това във всяка следваща книга.
Етимология: В интервю по време на Книжния фестивал в Единбург (15 април 2004) Роулинг казва: „Някой знае ли откъде дойде «Авада Кедавра»? Това е на арамейски език и е оригиналното на «Абракадабра», което означава «нека нещото бъде разрушено». Първоначално е използвано за лекуване на болести и «Нещото» е било болестта, но аз реших да направя «нещото» да бъде човекът, който седи пред мен. Използвам много свобода и въображение с неща, като това. Завъртам ги както аз реша.“

Авис[редактиране | edit source]

Описание: Магия, при която от върха на магическата пръчка излитат птички. Когато е комбинирано заедно с Опунго може да се използва в защита.
Виждано/споменато: Показано в Огненият бокал направена от г-н Оливандър, за да тества пръчката на Виктор Крум. В Нечистокръвния принц използвана от Хърмаяни заедно с Опунго, за да накара птичките да нападнат Рон.
Етимология: От лат. „avis“ — птица.

В[редактиране | edit source]

Вера Верто[редактиране | edit source]

Описание: Магия за трансфигурация на животни във водни бокали.
Виждано/споменато: В Хари Потър и Стаята на Тайните в часа по Трансфигурация.

Вцепени се[редактиране | edit source]

Описание: Поставя жертвите в безсъзнателно състояние. Появява се със струя от синя светлина.
Етимология: От англ. „stupify“ (замайвам, вцепенявам)

Г[редактиране | edit source]

Геминио[редактиране | edit source]

Описание: Прави дубликат на предмета върху който е направено заклинанието.
'Етимология: От лат. gemino — да удвоя

Използвано:В банката Гринготс

Глисео[редактиране | edit source]

Описание: Изравнява стъпалата на стълбище и стълбището се превръща във пързалка.
Етимология: От фр. glisser — плъзгам се.

Д[редактиране | edit source]

Дефодио[редактиране | edit source]

Описание: Може да изкопава или издълбава материали като камък, стомана и т.н.
Виждано/споменато: В Хари Потър и Даровете на Смъртта направено от Хари, Рон и Хърмаяни излизайки от тунелите на „Гринготс“.
Етимология: Латински глагол, който означава „да изкопая“

Делетриус[редактиране | edit source]

Описание: Прекратява ефекта от Приори Инкантатем.
Етимология: Латински глагол „delere“, който означава „да унищожа“. От тази латинска дума идва и английската „delete“ (изтривам).

Денсоджио[редактиране | edit source]

Описание: Кара зъбите да се уголемяват
Виждано/споменато: В Хари Потър и Огнения Бокал, когато Драко Малфой го използва срещу Хари.
Етимология: От лат. dens — зъби и augeo — сгъстявам се, заплитам се

Дисендо[редактиране | edit source]

Описание: Кара нещата да потъват.
'Виждано/споменато: В Хари Потър и Даровете на Смъртта;;
Етимология: Правилен латински глагол „descendo“, означава „да потъне“.

Дифиндо[редактиране | edit source]

Описание: Реже или разкъсва предмети.
Етимология: От лат. diffindo — „разделям“.

Дюро[редактиране | edit source]

Описание: Кара предмети да стават твърди
Виждано/споменато: В ''Хари Потър и Даровете на Смъртта'' направено от Хърмаяни, докато бягат от смъртожадните в Хогуортс.
Етимология: От лат. duro — „правя нещо твърдо“

Е[редактиране | edit source]

Енгорджио[редактиране | edit source]

Описание: Уголемява даден предмет.
'Виждано/споменато: В Хари Потър и Огнения бокал направено от Барти Крауч-младши в часа по Защита срещу Черните изкуства, представящ се за Лудоокия Муди.

Еписки[редактиране | edit source]

Описание: Използва се за лекуване на малки наранявания. Когато това заклинание е насочено срещу човек, той/тя усеща нараненото място да става много горещо, след това много студено.
Етимология: От гр. episkeu — „поправяне“.

Еректо[редактиране | edit source]

Описание: Използва се да издигне нещо (н.п. — палатка).
'Виждано/споменато: В Огненият бокал и в Даровете на Смъртта използвана от Хърмаяни и Хари.
Етимология: От лат. erectus — „изправено“

Еванеско[редактиране | edit source]

Описание: Кара предмета да изчезне.
'Виждано/споменато: От Сивиръс Снейп в Орденът на Фениска
Етимология: От лат. evanesco — „да изчезне“.

Експекто Патронум[редактиране | edit source]

Описание: Призовава покровител, който защитава от диментори.
'Виждано/споменато: За първи път в Затворникът от Азкабан.
Етимология: От лат. Expecto Patronum — „Очаквам защитник“

Експелиармус (Обезоражаваща магия)[редактиране | edit source]

Описание: Обезоръжава противника като избива магическата пръчка от ръцете му.
Етимология: От лат. expellere — „да се оттласне“ и arma, което означава „оръжие“.

Експулсо[редактиране | edit source]

Описание: Взривява обекта, с който се сблъска.
Етимология: От лат. expulso — „да се взриви“

З[редактиране | edit source]

Обливиате[редактиране | edit source]

Описание: Магия за забрава.
Използвана: Когато Хърмаяни кара родителите ѝ да забравят, че тя съществува.

Заклинание за заблуждение[редактиране | edit source]

Заклинание против урочасване'[редактиране | edit source]

Заменящо заклинание[редактиране | edit source]

Защитно заклинание[редактиране | edit source]

Описание: Магия за невидим щит, който предпазва от някои по-леки проклятия.

И[редактиране | edit source]

Импедимента[редактиране | edit source]

'Описание: Това мощно заклинание е способно да причини спъване, замръзяване и като цяло възпрепятстват противника. Степента, до която могат да бъдат контролирани от този, който е направил заклинанието, не е ясна. Ако се прекали с това заклинание, ефекта му отминава.
'Виждано/споменато: В Огненият бокал, когато Хари го практикува за третото изпитание. Също така е използвано и от Мадам Хуч, за да предотврати боя между Хари и Драко. Също видяно към края на Орденът на Феникса, когато Хари се бие със смъртожадните.
Етимология: От лат. impedimentum (мн.ч, impedimenta) — „пречка, спънка, препятствие)“

Империо (Проклятието Империус)[редактиране | edit source]

'Описание: Подчинява жертвата. Чувството да бъдеш под това проклятие е описано като изцяло, прекрасно освобождение от всякакъв вид отговорност или тревога. Да се съпротивиш срещу този ефект от проклятието е възможно, няколко са хората, които са успели да се съпротивят успешно, включително и Хари. Това е едно от Непростимите проклятия.
'Виждано/споменато: Споменато за първи път (не по име) в първата книга, когато Рон казва на Хари, че по време на първата война Луциус Малфой твърди, че е бил под действието на това проклятие. За първи път видяно в Огненият бокал направено от Барти Крауч — Младши (представяйки се за Лудоокия Муди) върху паяк. По-късно срещано и в книгата, когато Барти Крауч — Младши, преструвайки се за проф. Муди, го използва върху учениците, за да види дали ще могат да се съпротивляват.
Етимология: От лат. imperare „да заповядаш, заповед“. Imperium означава „команда“ или „владение“, а imperio — „с власт“. Imperius, обаче не е латинска дума.

Импервиус[редактиране | edit source]

'Описание: Това заклинание кара нещо да се отблъсне, вкл. вода.
'Виждано/споменато: Използвано от Хърмаяни в Затворникът от Азкабан върху очилата на Хари, за да отблъсква дъжда от очилата на му докато играе Куидич. По-късно използване от целият отбор по куидич „Грифиндор“ в Орденът на Феникса. Също така използвано и в Даровете на Смъртта от Рон, за да предпази предметите в офиса на Яксли, а по-късно направено и от Хърмаяни в опит да предпази Хари, Рон и Грипкук в трезора на Лестрендж.
Етимология: От лат. impervius — „непроходим“.

Инкарцерус[редактиране | edit source]

'Описание: Завързва някого за дебели, здрави въжета.
Виждано/споменато: в Затворникът от Азкабан направено от Лупин и в Огнения бокал, когато Петигрю завръзва Хари за гроба на Том Ридъл. Чуто е за първи път в Орденът на Феникса, в битката на Долорес Ъмбридж с кентаврите.
Етимология: От англ. incarcerate — „затварям, хвърлям в затвора“ или „държа в затвор“, заедно с латинската дума carcer — „затвор“.

Инсендио[редактиране | edit source]

'Описание: Измагьосва пожар.
Виждано/споменато: За първи път в Хари Потър и Философският камък, когато Хагрид измагьосва пожар от края на чадъра си в малката къща на сем. Дърсли. В Нечистокръвния принц това заклинание е използвано няколко пъти в битката или когато колибата на Хагрид е подпалена.
Етимология: Деформирано от латинската дума incendo, която означава „да запаля“.

К[редактиране | edit source]

Круциатус[редактиране | edit source]

Круцио, круциос или круциатос произлиза от [kruqio]. Това е заклинание от поредицата „Хари Потър“ за измъчване без ножове и отрови. То действа като повдига във въздуха нещото и преплита краката и ръцете отзад на гърба.едно от непростимите проклятия.

С[редактиране | edit source]

Сонорус[редактиране | edit source]

Магия за увеличаване на гласа.