Мадара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мадара.

Мадара
Madara Church.jpg
Църквата "Св. Георги и Св. Тривелий" в Мадара
България
Red pog.png
Мадара
Област Шумен
Red pog.png
Мадара
Общи данни
Население 1 143 (ГРАО, 2014-12-15)*
Землище 22,248 km²
Надм. височина 203 m
Пощ. код 9971
Тел. код 05313
МПС код Н (Ш)
ЕКАТТЕ 46053
Администрация
Държава България
Област Шумен
Община
   - кмет
Шумен
Красимир Костов
(БСП)
Кметство
   - кмет
Мадара
Антоанета Иванова
(БСП)
Допълнителна информация
Commons-logo.svg Общомедия (изображения и звук)

Ма̀дара е село, разположено в Североизточна България, намира се в Община Шумен, Област Шумен.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Мадара е разположено на 17 км източно от град Шумен, в подножието на историко-археологическия резерват Мадара.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите следи от античната история на Мадара се констатират в началото на 30-те години на XX век при разкопаването на две надгробни тракийски могили на платото от Р. Попов и В. Миков. Погребалният инвентар дава информация за търговските връзки на местните траки с гръцките колонии на малоазийското крайбрежие и близкото Черноморско крайбрежие.Намерените археологически материали, свързани с бита на траките, в подножието на скалите и района на Римската вила показват, че надгробните могили на платото са на голямо тракийско поселение след IV век пр. Хр. Един от най-сигурните белези са тракийските светилища.Още по времето на цар Иван Шишман, на мястото на днешното село е съществувала крепостта Мадара (Мадра, Матерн). Мадара е завладяна от турците през 1388 г. Завоевателите прогонили свещениците, разрушили църквите и опожарили манастирския комплекс. Всичко това извършили, за да унищожат християнската вяра у местното население и да наложат своята мохамеданска религия.

През XV-XVI век селището попада във фокуса на важни политически събития, от които много пострадало:Селото е отбелязано в картите на турските военни и в описанията на възрожденски пътешественици като сателитно турско селище. Известно е, че в края на 19 век по потока, който изтича от Голямата пещера, са били разположени няколко воденички, свързани с легенди за скрито имане и кървави истории.

Днешното село Мадара е основано от заселници от село Кюлевча след Освобождението и по-късни преселници от Трекляно, след това от Пиринско - през 1940-те години, през 1952, а след това и преселници от Софийско.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Културни забележителности са Мадарският конник и археологическия резерват Мадара.

Археологическият резерват Мадара е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Той е с лятно работно време от 8:00 до 19:00 часа и зимно работно време от 8:00 до 16:00 часа. Има печат. Ако е затворено, печатът е в хижа "Мадарски конник".

Религия[редактиране | редактиране на кода]

На 27 април 2011 г. е открит православен храм наречен на двама светци „Свети Георги и Свети Тривелий“. Свети Георги е патронът на село Мадара, а Тривелий Теоктист е кан Тервел - вероятният образ на конника издълбан в скалите над селото.[1]

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Двери БГ, Новини, В Мадара се готвят да честват за първи път св. цар Тривелий