Мадинат ас-Садис мин Уктубар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мадинат ас-Садис мин Уктубар
مدينة السادس من أكتوبر (арабски)
— Град —
Паметник на египетските лидери в Мадинат ас-Садис мин Уктубар
Паметник на египетските лидери в Мадинат ас-Садис мин Уктубар
29.9361° с. ш. 30.9269° и. д.
Мадинат ас-Садис мин Уктубар
Страна Египет
МухафазаГиза
Площ217,49 km²
Надм. височина170[1] m
Население207 505 (2021) души
Мадинат ас-Садис мин Уктубар в Общомедия

Мадинат ас-Садис мин Уктубар (на арабски: مدينة السادس من أكتوبر‎, в превод: Град 6 октомври) е град в провинция Гиза в Египет. Това е град-спътник, разположен близо до Гиза и е част от региона на Голямо Кайро.[2] Бил е административен център на област Ас-Садис мин Уктубар, която е разформирована през 2011 г.

Според националното преброяване от 2017 г., населението на града възлиза на 450 000 души. [3] Основан като нов град в пустинята,[3] той подслонява много местни студенти, а също чуждестранни студенти от арабските страни на Персийския залив, от Йордания, Нигерия, Камерун, Сирия, Ирак и палестинските територии.

Мадинат ас-Садис мин Уктубар е основан през 1979 г. с декрет на президента Ануар Садат. Намира се на около 17 km от Египетските пирамиди в Гиза и на 32 km от центъра на Кайро. Въпреки че има много недовършени или празни сгради, градът има обща площ от 482 km² и се очаква да достигне 6 млн. жители.[4]

Името на града означава Град 6-и октомври и е именуван в чест на 6 октомври 1973 г., когато по време на Войната от Йом Кипур египетските войски преминават Суецкия канал и нахлуват на израелска територия. Този ден се чества и като „Ден на въоръжените сили“ в страната.

Град 6 октомври има една от най-големите индустриални зони в Египет, върху която е основан целият град. Индустриалната зона осигурява работни места за служители в града, както и от други части на Гиза. Той е придружен от банков сектор, който групира клонове на всички банки в Египет в район, който е близо до индустриалната зона, за да обслужва нуждите на индустрията и жителите. В града има голям бизнес парк, 19 университета и летище.

Главният офис на UNHCR в Египет също е разположен в този град.[5]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Madīnat Sittah Uktūbar 2 (Kism (fully urban), Egypt) - Population Statistics, Charts, Map and Location // Посетен на 16 March 2023.
  2. "To Catch Cairo Overflow, 2 Megacities Rise in Sand" article by Thanassis Cambanis in The New York Times August 24, 2010. Retrieved August 25, 2010.
  3. Neil MacFarquhar, David Rohde, Aram Roston: Mubarak Family Riches Attract New Focus. The New York Times, February 12, 2011, retrieved February 13, 2011
  4. 6th October City // Посетен на 30 October 2016.
  5. Contact us — UNHCR Egypt
Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.