Майкъл Топинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Майкъл Топинг
Michael Topping
английски астроном и топограф

Роден
1747 г.
Починал
1796 г. (49 г.)

Националност Англия
Научна дейност
ОбластАстрономия

Майкъл Топинг (на английски: Michael Topping) е английски астроном и топограф.

Изследователска и научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1785 г. Топинг извършва точно картиране, на базата на астрономически определени пунктове, на 32 острова от Малдивите. След отличното му представяне на Малдивите, е нает от Британската Източноиндийска компания да картира източното крайбрежие на Индия, но не му предоставя кораб за тази цел и той по суша, от ноември 1786 до ноември 1787 г., картира крайбрежието от устието на река Кришна на североизток до Калкута, фиксирайки астрономически положението на всеки важен пункт и оправя и допълва старите карти. През следващата 1788, картира останалата южна част от югоизточно крайбрежие на п-в Индостан до Полкския проток. Своите картографски и астрономически измервания използва, за да определи дължината на 1° от меридиана на тези географски ширини.

През 1792 създава първото техническо училище в Индия (то е първото извън пределите на Европа), от което на 17 май 1794 г. излизат първите осем випускници. През 1858 училището е преобразувано в строително училище, а от 1861 – в Колеж по инженерство. По същото време Топинг създава и първата астрономическа обсерватория в Индия и става пръв неин директор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86 г.
Т. 3. Географические открытия и исследования нового времени (середина ХVІІ – ХVІІІ в.) Архив на оригинала от 2011-05-17 в Wayback Machine., М., 1984 г., стр. 166 – 168.


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Michael Topping в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​