Майска революция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Майска революция
държавен преврат
Събранието на 22 май 1810 г.
Събранието на 22 май 1810 г.
Друго названиеRevolución de Mayo
МястоБуенос Айрес
Дата25 май 1810 г.
Майска революция в Общомедия

Майската революция (на испански: Revolución de Mayo) е държавен преврат във Вицекралство Рио де ла Плата, проведен между 18 и 25 май 1810 година в Буенос Айрес и поставил началото на процеса, довел до създаването на няколко независими държави в южната част на Южна Америка.

Майската революция е пряко следствие от Полуостровната война. През 1808 година кралят на Испания Фернандо VII е принуден да абдикира в полза на френския император Наполеон I, който поставя на испанския трон своя брат Жозеф Бонапарт. В страната възниква масова съпротива срещу французите, но през февруари 1810 година тя е окончателно унищожена.

Новините за тези събития достигат до Буенос Айрес на 18 май. На 22 май е проведено събрание на местния политически и военен елит, което обявява испанското правителство за нелегитимно и съставя ново правителство на Вицекралство Рио де ла Плата, станало известно като Първа хунта и което трябва да управлява от името на сваления крал Фернандо VII. Първоначално за негов председател е обявен дотогавашния вицекрал Балтасар Идалго де Сиснерос, но на 25 май той е отстранен в резултат на масово недоволство. Тези събития поставят началото на гражданска война във Вицекралството между привърженици и противници на Първата хунта, прераснала в Аржентинската война за независимост.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата May Revolution в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​