Македонски комитет (1904)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Македонски комитет (Атина))
Македонски комитет
Информация
Основана1904 г.

Македонският комитет (на гръцки: Μακεδονικό Κομιτάτο) е гръцка революционна организация, създадена на 22 май 1904 година в град Атина, Гърция. Неин основоположник и председател е Димитрис Калопотакис, който е собственик на вестник „Емброс“, сред другите основатели са Петрос Сароглос - касиер, Стефанос Драгумис, Йоанис Ралис, Павлос Мелас, Петрос Канелидис и други. Целта на тайния комитет е организиране на гръцко четническо движение в Македония, което да се противопостави на българските чети на ВМОРО и на българщината.

Печат на Македонския комитет в Атина

Част от членовете на комитета са членували и в Етники Етерия, а друга част са представители на гръцката държава. Комитетът получава заповеди от гръцкото правителство чрез консулството му в Солун. С помощта на комитета се организира широка мрежа и се организират и ръководят андартски акции в югозападната част на Македония.[1] През 1905 година разпространяват книжката „Прокламация на Елиномакедонски комитет от Атина. За нашите брате македонци“.

В 1906 година се разпространява фалшивият слух, че е убит костурският митрополит Германос Каравангелис[2] и Димитриос Калапотакис пуска некролог във вестник „Емброс“, като след разкритието на грешката му е принуден да подаде оставка от ръководния пост в гръцкия македонски комитет.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том II. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-024-1. с. 866. (на македонска литературна норма)
  2. Ο Μακεδονικός Αγώνας (μέρος 3ο): Η ένοπλη φάση (1904-1908)
  3. Трайкова, Весела. Андартството в Солунския вилает през 1906 г., в: Военноисторически сборник, бр. 4, 2011, стр. 46.